19 czerwca 2017

Tahini- pasta sezamowa

 
Na jednych z ostatnich warsztatów (dokładnie tych- klik relacja) przygotowywaliśmy fit słodycze, gdzie do zdrowych babeczek na dowolnym spodzie (u mnie były to zmielone orzechy laskowe z masłem orzechowym i syropem z agawy) użyliśmy właśnie tahini, czyli pasty sezamowej. Pastę tą robi się z dwóch składników, a kto ma dobry sprzęt to i nawet z jednego- sezamu. Oliwa bądź olej ma jedynie pomóc ziarnom sezamu puścić tłuszcz i stać się płynną pastą, a także ułatwić pracę blenderowi, który ma tu trochę do roboty :). Pasta, którą po kilku bądź też kilkunastu minutach miksowania uzyskamy, jest gorzka (jak to sezam) i jest idealna do humusu. Po dodaniu miodu, cukru, syropu z agawy lub innego słodzika smakuje jak sezamki w wersji płynnej. Mówię Wam pychotka! Słodzone tahini stanowi genialny dodatek do kremów, ciast i deserów. Nadaje niebywałej wyrazistości i wzbogaca smak danego wypieku. Łyżeczka do owsianki, jogurtu czy też z owockami...magia!! Już teraz informuję, że jutro będzie przepis na wykorzystanie tej sezamowej pasty w zdrowym deserze z sezonowymi owocami. Zaglądajcie!
 
 
Składniki: (na 1 słoiczek)

200 g sezamu
3 łyżki oliwy lub dowolnego oleju, np. sezamowego, rzepakowego


Przygotowanie:

Sezam podprażyć na suchej patelni do zezłocenia, przesypać na głęboki talerz lub do miski i ostudzić. Po ostudzeniu przełożyć do malaksera lub blendera i miksować do gładkości dodając po kilku minutach olej lub oliwę. Jak sezam będzie przylegał do ścianek naczynia, należy przemieszać go łyżką. Proces ten wymaga cierpliwości i dobrego sprzętu, który się nie przegrzeje- najlepiej robić co jakiś czas przerwy. Potrwa to około 10 minut. Sezam zacznie wydzielać olej i z czasem powstanie jednolita rzadka pasta. Gotowe tahini przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Spożyć w ciągu miesiąca. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. Nigdy nie robilam sama tahini, chetnie skorzyatam z przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat dzisiaj pisałam na swoim blogu o zaletach sezamu, więc tahini komponuje się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalet mają sporo, jest o czym pisać! :) Polecam serdecznie domowe tahini ;)

      Usuń

Printfriendly