2 czerwca 2017

Tęczowe galaretki

 
To tak w ramach wczorajszego Dnia Dziecka ;). Tęczowe galaretki kuszące oczy małych i dużych! Wykorzystując całe opakowania poszczególnych galaretek (a nie tak jak ja- tylko 1/3 opakowań), otrzymacie 12 takich deserków. Obiecuję, że Wasze dzieci będą prze szczęśliwe!
 
 
Składniki: (na 4 porcje)
 
1/3 op. niebieskiej galaretki (25 g)
1/3 op. czerwonej galaretki truskawkowej (25 g)
1/3 op. zielonej galaretki agrestowej (25 g)
1/3 op. żółtej galaretki cytrynowej (25 g)
4x150 ml gorącej wody
500 ml mleka
2 łyżki żelatyny (bez górki, raczej płaskie)
3 łyżki cukru pudru
 
 
Przygotowanie:

Wszystkie galaretki rozpuścić w czterech osobnych miseczkach w 150 ml gorącej wodzie. Pozostawić na kuchennym blacie do wystudzenia. Niebieską galaretkę przelać po równo do 4 wysokich szklanek (o pojemności ok. 250 ml). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Pozostałe galaretki zostawić na blacie w temperaturze pokojowej, by za szybko nie stężały.

Mleko zagotować z cukrem pudrem, następnie zdjąć z palnika i wsypać żelatynę, energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki, a żelatyna całkowicie się rozpuściła. Mleczną mieszankę również pozostawić do wystudzenia.

Na stężałe niebieskie galaretki wylać po kilka łyżek mlecznej mieszanki. Ponownie wstawić deserki do lodówki do stężenia.

I tak do samej góry szklaneczek: na zmianę galaretki (w kolejności: niebieska, czerwona, zielona, żółta) z mleczną mieszanką, za każdym razem schładzając poszczególne warstwy (Inaczej kolory mogą się ze sobą zlać).

Gdyby zdarzyło się, że jakaś galaretka (lub mleczna mieszanka), która oczekuje na "swoją kolej" stężała, należy ją podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż ponownie stanie się płynna. Pamiętajcie jednak, by jej nie zagotowywać! Straci wówczas swoje właściwości i nie stężeje.

Gdy już wszystkie warstwy będą w szklankach, dobrze jest schłodzić deserki jeszcze przez około godzinkę. Przed podaniem można pokusić się, np. o łyżkę bitej śmietany na górze. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. czy taki sam efekt (tężenia:) będzie z mlekiem roślinnym? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sporo tego mleka, czyli jak dobrze rozumiem jak daje całe galaretki to mleka 1.5 l?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, z całych galaretek otrzymamy około 12 takich deserów- to dużo ;) Lepiej zrobić z 1,5 l mleka niż gdyby miało zabraknąć.Zawsze z nadmiaru można zrobić jedną całą mleczną galaretkę. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly