22 czerwca 2017

Truskawki w czekoladzie

 
Dzisiaj klasyka, połączenie, które nigdy nie zawodzi! Truskawki w deserowej czekoladzie to prosty, smaczny i niskokaloryczny deser. Można podawać go na dwa sposoby- czekając, aż czekolada zastygnie na owocach lub od razu na bieżąco, tuż po zamoczeniu truskawki w płynnej czekoladzie. Gorąco polecam!


Składniki:
 
1/2 kg świeżych truskawek
100 g czekolady deserowej
2 łyżeczki oleju kokosowego
 
 
Przygotowanie:
 
Czekoladę połamać do metalowej suchej miski. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej* z olejem kokosowym. Przestudzić.
 
 
Świeże truskawki umyć, osuszyć i ważne nie odszypułkować- owoce lepiej prezentują się z zielonym u góry ;). Truskawki maczać od dołu w płynnej czekoladzie i odstawiać do lodówki do stężenia. Oczywiście nie trzeba czekać, aż czekolada zastygnie, można zajadać od razu. Smacznego!
 
*Dla tych, co nie wiedzą, na czym polega kąpiel wodna, już tłumaczę: do garnuszka wlać wrzątek, nie za dużo- wystarczy do 1/3 wysokości.  Miskę z czekoladą (o większej średnicy niż średnica garnuszka) umieścić na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Dobrze jest również podważyć miseczkę, np. łyżką lub nożem, by para miała się gdzie wydobywać. Gdy już czekolada będzie płynna, zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do przestudzenia. O kąpieli wodnej pisałam dokładnie w tej notce.
 
 

1 komentarz:

Printfriendly