19 lipca 2017

Arbuzowy Duet


Arbuz jest trochę zapomnianym i niedocenianym przez nas warzywem/owocem (tutaj toczą się spory). Kojarzy nam się głównie w swojej typowej postaci, gdy jemy go łapkami ;). A można z niego wyczarować cuda! Lemoniada, koktajle, desery (w tym galaretki), a nawet i ciasta. Mój Arbuzowy Duet to ciasto na zimno, bez pieczenia i uwaga mimo iż na takie nie wygląda jest ciastem dietetycznym. Nie znajdziecie tu ani grama bitej śmietany! Deser bazuje na jogurcie naturalnym i arbuzie. Przepis jest na małą tortownicę o średnicy około 18 cm. Polecam!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)

około 50 g okrągłych biszkopcików
1200 g arbuza (waga ze skórką)
15 g żelatyny w proszku
50 ml zimnej wody
250 g jogurtu naturalnego

70 g cukru pudru
1 czerwona galaretka, np. truskawkowa
200 ml gorącej wody
2 łyżeczki żelatyny+ kilka łyżek zimnej wody


Przygotowanie:

Dno małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać). Na papierze poukładać ciasno obok siebie okrągłe biszkopciki.

Arbuza obrać ze skórką, pozbawić pestek i zmiksować blenderem na puree. Po zmiksowaniu powinniśmy otrzymać około 660 g arbuzowego puree, które rozdzielamy na dwie równe porcje (2x330 g).

15 g żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (50 ml), po kilku minutkach, gdy napęcznieje podgrzać w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia. Pierwszą porcję puree z arbuza zmiksować z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Gdy masa zacznie gęstnieć, wylać ją na biszkopciki w tortownicy, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia jasnej warstwy.


Czerwoną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wystudzić. Żelatynę (2 łyżeczki) tak jak wcześniej zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie podgrzać do rozpuszczenia i wraz z drugą porcją puree z arbuza wymieszać z ostudzoną galaretką. Powstałą ciemną masę wylać na jasną z lodówki. Arbuzowy Duet ponownie schłodzić kilka godzin w lodówce, aż wszystkie warstwy stężeją. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Nie wiem skad czarujesz te przepisy ale to kolejny ktory bedzie goscil na moim stole ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam tortownice 24 cm. Czy zwiekszać proporcje? Jak tak to o ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwiększyć proporcje o 1,5 do 2 razy :)

      Usuń
  3. że też nigdy nie wpadłam na to, żeby zrobić ciasto z arbuzem. Wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Arbuzowa galaretka. Tego jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly