3 lipca 2017

Kaszka kukurydziana na mleku z owocami

 
Często na śniadanie robię kaszkę kukurydzianą na słodko z dużą ilością owoców. Dodaję do niej cynamon i odrobinę miodu, wtedy jest taka, jaką najbardziej lubię. Pożywne śniadanie to podstawa! Taka kaszka może być dobrym zamiennikiem owsianki lub jaglanki. Polecam!

 
Składniki: (na 1 porcję)

300 ml mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g kaszy kukurydzianej
1 łyżka miodu

Dodatkowo:
owoce do dekoracji (u mnie truskawki, brzoskwinia, banan i wiśnie)
odrobina sezamu i serka wiejskiego


Przygotowanie:

Mleko zagotować z cynamonem. Wsypać kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając, by kasza się nie przypaliła. Gotować do zmięknięcia kaszy. Zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać.

Tak przygotowaną kaszkę kukurydzianą przelać do miseczki. Podawać na ciepło w towarzystwie owoców, serka wiejskiego i posypując sezamem. Smacznego!

 

3 komentarze:

  1. Wyglada oblednie, bardzolubie kasze kukurydziana i kocham owoce <3

    OdpowiedzUsuń
  2. jakoś tak chyba zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne śniadanie i do tego pięknie podane

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly