4 lipca 2017

Letnia karpatka z ricottą i truskawkami

 
Dla poszukiwaczy letnich nieprzesłodzonych ciast! Bo przecież kto w 30-stopniowy upał ma ochotę na mega słodkie ciacho, np. z masą krówkową? Moja dzisiejsza karpatka jest w wersji light. Nie ma tu kremu budyniowego na maśle- jest leciutki krem z serka ricotta i odrobiny ubitej kremówki. Letni akcent wprowadzają również świeże sezonowe truskawki. Karpatka błyskawiczna w przygotowywaniu, więc nie ma się nad czym zastanawiać! Do roboty ;)


Składniki: (na blaszkę 30x20 cm)

Ciasto parzone:
125 g masła
150 g mąki pszennej tortowej
1 szkl wody (250 ml)
szczypta soli
5 jajek rozmiar M

Krem z ricotty:
200 ml śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
500 g sera ricotta
5 kopiastych łyżek cukru pudru (60 g)
kilka kropel aromatu śmietankowego
1 łyżeczka żelatyny
30 ml zimnej wody

Dodatkowo:
400 g świeżych truskawek
cukier puder do obsypania


Przygotowanie:

Ciasto parzone: W garnuszku stopić masło w wodzie. Dodać sól oraz przesianą mąkę pszenną. Od razu energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnuszka i powstanie zwarta masa. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.

Do wystudzonej masy wbijać po kolei jajka, dokładnie miksując na gładką jednolitą masę (na początku będzie wyglądała na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici).

Formę o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę masy dokładnie rozsmarować szpatułką na blaszce. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Ciasto pięknie urośnie i nabierze złotego koloru. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć karpatkę z blaszki i umieścić  na kratce do wystudzenia. W taki sam sposób upiec drugą karpatkę z pozostałej masy. Jeśli posiadacie dwie takie same formy (o takich samych wymiarach), możecie oba ciasta upiec za jednym zamachem.


Krem z ricotty: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na minutkę lub dwie, by napęczniała. Następnie podgrzać ją na mały ogniu lub w mikrofalówce, aż się rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia- żelatyna traci wówczas swoje właściwości). Odstawić na bok do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek ricotta, przesiany cukier puder oraz kilka kropel aromatu śmietankowego, krótko zmiksować do połączenia. Do letniej żelatyny dodać 2 łyżeczki ubitej śmietany z ricottą i energicznie wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i zmiksować. Powinien powstać śnieżnobiały puszysty krem.

Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić zielonych części i pokroić w kostkę. Na pierwsze karpatkowe ciasto wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać truskawki, lekko dociskając je dłonią. Owoce pokryć resztą kremu i przykryć drugim karpatkowym ciastem, całość docisnąć.

Karpatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem dobrze się kroił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Kolejny przepis juz zapisany, jestes niesamowita a Twoje wypieki bardzo nam smakuja :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam karpatkę pod każdą postacią !

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ricottą musi być bardzo kremowe!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie karpatka to smak dzieciństwa. Musi być pyszna z ricottą

    OdpowiedzUsuń
  5. Mhm...slinka cieknie..cudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłabym <3 wszyscy u mnie z chęcią by jedli! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast truskawek mogą być maliny ?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly