9 lipca 2017

Porzeczkowy mus z mascarpone


Prosty mus na bazie serka mascarpone podany z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami. Przepis podaję na 4 małe słoiczki lub na dwie nieco większe porcje. Tylko kilka składników, a jaki fajny efekt. Bardzo polecam!


Składniki: (na 4 małe słoiczki)

200 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 białko z małego jajka
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
200 g czerwonej porzeczki


Przygotowanie:

Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W małym garnuszku zagotować troszkę czerwonej porzeczki, by puściła sok. 2 łyżki przestudzonego soku dodać do mascarpone i wymieszać, by serek delikatnie zabarwił się na różowo.

Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, wymieszać. Następnie podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok do lekkiego przestudzenia. Do letniej żelatyny dodać łyżeczkę serka mascarpone i energicznie wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do serka i krótko zmiksować do połączenia składników. 


Białko sparzonego wcześniej małego jajka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie śnieżnobiała i lśniąca delikatnie wmieszać ją do mascarpone z żelatyną.

Do 4 niewielkich słoiczków (u mnie o pojemności 125 ml) nałożyć odrobinę czerwonych porzeczek. Na owoce wyłożyć mus z mascarpone. Wierzch deserków udekorować pozostałą porzeczką. Słoiczki schłodzić 30 minut w lodówce, następnie podawać. Smacznego!

2 komentarze:

Printfriendly