2 lipca 2017

Rabarbarowo-truskawkowe słoiczki z kremem Rafaello

 
Wyglądało to mniej więcej tak, że idąc na targ po truskawki, kupiłam również rabarbar po promocyjnej cenie. W lodówce został jeszcze krem Rafaello, a z szafki patrzyły na mnie moje małe słoiczki. Powstały takie deserki-> kokosowo-owocowe. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem ;) 
 
 
Składniki: (na 3 małe porcje)

150 g kremu Rafaello z tego przepisu
300 g rabarbaru
1 łyżeczka oleju kokosowego
3 łyżki cukru trzcinowego
100 g truskawek
3 łyżki jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

Krem Rafaello (przygotowany zgodnie z tym przepisem- wystarczy połowa porcji) rozdzielić pomiędzy 3 małe słoiczki (o pojemności 125 ml każdy).
 

Rabarbar obrać, pokroić w kostkę. Olej kokosowy stopić na patelni. Do rozgrzanego oleju dodać rabarbar, zasypać całość cukrem trzcinowym. Smażyć na małym ogniu przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż rabarbar zmięknie i powstanie coś a'la rabarbarowy dżem.

Po wystudzeniu przełożyć go na krem Rafaello w słoiczkach. Na rabarbar wysypać truskawki pokrojone w kostkę. Wierzch deserków uzupełnić łyżką jogurtu naturalnego, a na górze umieścić połówki truskawek Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly