14 lipca 2017

Sernik jaglany na zimno z wiśniami


Poczęstowałam tym ciastem wiele osób i żadna z nich nie była w stanie odgadnąć tego tajemniczego składnika, z którego zrobiony jest serniczek- kaszy jaglanej. Tak, to właśnie z dodatkiem kaszy jest masa serowa i o dziwo prawie w ogóle jest niewyczuwalna. W związku z tym, że jest lato i raczej nikomu nie uśmiecha się stać przy piekarniku, spód sernika zrobiłam z domowych ciasteczek Digestive, a na wierzch wylałam galaretkę z wiśniami. To kolejny ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia. Zapisujcie, udostępniajcie i korzystajcie! Trzymam kciuki :)


Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Spód:
250 g ciastek Digestive (polecam domowej roboty)
90 g masła

Masa serowa z kaszy jaglanej:
750 ml mleka + 100 ml
200 g kaszy jaglanej
2 łyżki cukru
300 g twarogu, zmielonego dwukrotnie (może być z wiaderka)
100 g cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
10 g żelatyny
50 ml zimnej wody

Dodatkowo:
350 ml gorącej wody
1 galaretka wiśniowa
300 g wiśni, wydrylowanych


Przygotowanie:

Spód: Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Ciastka Digestive pokruszyć przy pomocy wałka. Masełko stopić, a po lekkim przestudzeniu wlać do ciastek i wymieszać, aż powstanie mokra ciasteczkowa masa. Przełożyć ją do tortownicy, równomiernie rozsypać po dnie i dobrze podociskać dłonią. Tak przygotowany ciasteczkowy spód do naszego sernika schłodzić w lodówce minimum 30 minut.




Masa serowa z kaszy jaglanej: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem, by pozbyć się gorzkiego smaku. Dopiero wtedy kaszę wraz z dwoma łyżkami cukru zalać w dużym garnku mlekiem (750 ml) i postawić na palniku. Od zagotowania gotować przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż kasza zmięknie i wchłonie mleko. Już pod sam koniec gotowania pamiętajcie o mieszaniu, by kasza się nie przypaliła. Garnek z kaszą zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Żelatynę zalać zimną wodą (50 ml), po około minucie podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści (uwaga! Nie można jej zagotować!). Żelatynę odstawić na bok do przestudzenia. 

Do kaszy jaglanej dodać zmielony twaróg, cukier puder, aromat waniliowy oraz dodatkowe 100 ml mleka. Całość zmiksować blenderem do gładkości. Na koniec do jaglanej masy dodać letnią  żelatynę i jeszcze raz krótko zmiksować do połączenia.

Jaglaną masę serową przelać na schłodzony spód z ciasteczek. Sernik wstawić do lodówki do stężenia.



W międzyczasie galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Po wystudzeniu, gdy zacznie powolutku tężeć wyjąć z lodówki sernik, na wierzchu umieścić wydrylowane wiśnie i zalać całość tężejącą galaretką.

Sernik ponownie schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin. Smacznego!



4 komentarze:

  1. wygląda cudownie. Uwielbiam kaszę jaglaną, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć twarogu półtłustego w kostce? Czy nie połączy się on dobrze z kaszą jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć z kostki, ale koniecznie trzeba ser zmielić :)

      Usuń

Printfriendly