1 lipca 2017

Sernik kokosowy na białkach z kremem Rafaello i truskawkami

 
 
Leciutki biały sernik pieczony wyłącznie na białkach- bez żółtek. Dodatek mleczka kokosowego nadaje mu cudownego delikatnego i kokosowego posmaku. Na serniku mamy gwóźdź programu, czyli kokosową bitą śmietanę z wykorzystaniem kremu Rafaello. By przełamać słodycz, na górze umieściłam świeże polskie truskaweczki. Oto cała filozofia ;). Kapitalny sernik, polecam!!
 
 
Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Masa serowa:
400 g twarogu zmielonego dwukrotnie (może być z wiaderka)
180 g mleczka kokosowego
150 g cukru
3 białka jajek rozmiar L
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 

Krem kokosowy:
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
150 g kremu Rafaello z tego przepisu
5 g żelatyny
30 ml zimnej wody

Dodatkowo:
około 80 g kakaowych herbatników
garść truskawek do dekoracji


Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Na dnie poukładać kakaowe herbatniki, łamiąc kilka sztuk na mniejsze części, by uzupełnić luki pomiędzy ciastkami. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C.

 
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To ważne :). Składniki umieścić w misce i krótko zmiksować do połączenia. Masę serową ostrożnie przelać do tortownicy z herbatnikami. Piec w 160 st.C przez około 45 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Polecam piec w kąpieli wodnej- pisałam o tym tutaj.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na 10 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić na kolejne 10 minut. Później wyjąć i odstawić do wystudzenia.
 

Krem kokosowy: Żelatynę zalać zimną wodą. Po minutce podgrzać chwilkę w mikrofalówce do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać krem Rafaello, zmiksować. Do letniej żelatyny dodać łyżeczkę ubitej śmietany z kremem, energicznie wymieszać, po czym całą żelatynę wlać do śmietany i zmiksować.

Tak przygotowany krem wyłożyć na ostudzony sernik, wyrównać szpatułką. Sernik schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować połówkami truskawek. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. niestety nie przepadam za sernikami, i choć ten mnie kusi, raczej nie smakowałby mi :( ale wygląda niesamowicie apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za to ja kocham serniki i ten (chociaż nie przepadam za kokosem) mogłabym pochłonąć w całości :-) Pozdrawiam, natalia

      Usuń

Printfriendly