7 lipca 2017

Tarta serowa z serka wiejskiego z agrestem


Tarta serowa troszkę oszukana, bo nie z tradycyjnego twarogu z kostki czy z wiaderka, a z serka wiejskiego. Na górze agrest, który przełamuje słodycz masy serowej. Dopiszę, że każde inne drobne owoce będą tu równie dobrze pasować. Następnym razem spróbuje z malinami lub jagodami. A następny raz na pewno będzie, gdyż tarta jest wyborna! :)


Składniki: (na formę o średnicy 23-24 cm)

Kruchy spód:
190 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko

Masa serowa z serka wiejskiego:
500 g serka wiejskiego
2 duże jajka
1/2 szkl cukru
1 op. cukru wanilinowego (16 g)
1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego (proszek)
3 łyżki oleju kokosowego

Dodatkowo:
300 g agrestu
masło do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ceramiczną formę o śr. 23-24 cm wysmarować masłem.

Kruchy spód: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę, a następnie szybciutko rozwałkować na okrągły placek o średnicy większej niż średnica naszej formy. Ciasto ostrożnie przenieść do formy i powyklejać zarówno dno jak i boki. Nadmiar ciasta ściąć nożem. Spód ponakłuwać widelcem, po czym schować formę z ciastem do lodówki na minimum 30 minut. 

Schłodzony spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut.


W międzyczasie, gdy spód się piecze przygotować masę serową: Wszystkie składniki (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksować blenderem do gładkości. Nie powinny być widoczne grudki serka wiejskiego. Masę przelać na podpieczony gorący spód ciasta. Na ser wyłożyć umyty, osuszony i oczyszczony z końcówek agrest.

Tartę piec w 180 st.C przez około 35 minut do zarumienienia i ścięcia się masy serowej. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podawać oprószając cukrem pudrem. Tarta najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Smacznego!

7 komentarzy:

Printfriendly