8 sierpnia 2017

Bułki wiejskie


Nie będę się rozpisywać, wszystko dokładnie widać na zdjęciach, w szczególności tą chrupiąca skórkę. Bez wątpienia perfekcyjny przepis na domowe bułki na śniadanie! Miąższ z dużymi dziurami to zasługa zaczynu, który przez całą noc spokojnie sobie pracuje. Przygotowując te bułki chciałam uzyskać poszarpany wierzch- wzorując się na tych sklepowych bułkach wiejskich. No i chyba się udało ;). Spróbujcie koniecznie!


Składniki: (na około 8 sztuk) 

 Zaczyn: 
140 mąki żytniej typ 720 
1/3 łyżeczki suszonych drożdży 
150 g letniej wody 

 Ciasto właściwe: 
cały zaczyn 
 250 g letniej wody 
450 g mąki pszennej typ 550+ trochę do podsypania 
1/2 łyżeczki suszonych drożdży 
1 1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie: 

Zaczyn: Dzień wcześniej wieczorem przygotować zaczyn- składniki na zaczyn dobrze wymieszać i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (najlepiej pozostawić zaczyn na noc, by rano móc upiec świeże bułeczki). Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej pasty. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.


Ciasto właściwe: Do zaczynu, który po nocy zwiększy swoją objętość dodać wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz sól. Całość dobrze wyrobić do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (ok. 5-10 minut). Można również ręcznie, ale proces ten będzie trwać dłużej. Na sam koniec podsypać ciasto mąką i zagnieść w kulę (ciasto jest dosyć lepkie). Przełożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. 

Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek troszkę ponaciągać, ponacinać itp., by po upieczeniu bułki miały pysznie chrupiącą i wyglądającą skórkę (po prostu poszarpać nieco wierzch). Bułki odstawić w cieple do napuszenia na około 30 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Bułeczki piec przez 20-25 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Źródło przepisu: klik

 

10 komentarzy:

  1. Dzisiaj zabieram sie za pieczenie bułeczek,wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie i bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wyglądają. Proszę podać ile by to było świeżych drożdży ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdży świeżych dajemy zawsze 2 razy więcej niż suchych. W tym wypadku do zaczynu około 3 g świeżych drożdży, a do ciasta właściwego 4 gramy :)

      Usuń
  4. Bomba, z zaczynam nie bardzo mi sie udaję, ale jednak spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułki wyszły strasznie twarde...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy wszystkie składniki zostały prawidłowo odważone? Czy ciasto wystarczająco długo wyrastało?

      Usuń
  6. Co do ilości świeżych drożdży to wydaje mi się ,że chyba pomyłka! Chyba 30 i 40 g? Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dokładnie przeczytać cały przepis ;) Ilość drożdży jest prawidłowa. W przepisie mowa jest o suchych drożdżach, można zastąpić je drożdżami świeżymi. Dajemy ich wtedy 2x więcej czyli około 4 g. Bułki wyrastają nie dzięki drożdży, a dzięki przygotowaniu odpowiednio wcześniej zaczynu ;). Drożdże jedynie delikatnie wspomagają wyrastania. Pozdrawiam!

      Usuń