8 sierpnia 2017

Bułki wiejskie


Nie będę się rozpisywać, wszystko dokładnie widać na zdjęciach, w szczególności tą chrupiąca skórkę. Bez wątpienia perfekcyjny przepis na domowe bułki na śniadanie! Miąższ z dużymi dziurami to zasługa zaczynu, który przez całą noc spokojnie sobie pracuje. Przygotowując te bułki chciałam uzyskać poszarpany wierzch- wzorując się na tych sklepowych bułkach wiejskich. No i chyba się udało ;). Spróbujcie koniecznie!


Składniki: (na około 8 sztuk) 

 Zaczyn: 
140 mąki żytniej typ 720 
1/3 łyżeczki suszonych drożdży 
150 g letniej wody 

 Ciasto właściwe: 
cały zaczyn 
 250 g letniej wody 
450 g mąki pszennej typ 550+ trochę do podsypania 
1/2 łyżeczki suszonych drożdży 
1 1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie: 

Zaczyn: Dzień wcześniej wieczorem przygotować zaczyn- składniki na zaczyn dobrze wymieszać i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (najlepiej pozostawić zaczyn na noc, by rano móc upiec świeże bułeczki). Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej pasty. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.


Ciasto właściwe: Do zaczynu, który po nocy zwiększy swoją objętość dodać wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz sól. Całość dobrze wyrobić do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (ok. 5-10 minut). Można również ręcznie, ale proces ten będzie trwać dłużej. Na sam koniec podsypać ciasto mąką i zagnieść w kulę (ciasto jest dosyć lepkie). Przełożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. 

Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek troszkę ponaciągać, ponacinać itp., by po upieczeniu bułki miały pysznie chrupiącą i wyglądającą skórkę (po prostu poszarpać nieco wierzch). Bułki odstawić w cieple do napuszenia na około 30 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Bułeczki piec przez 20-25 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Źródło przepisu: klik

 

5 komentarzy:

  1. Dzisiaj zabieram sie za pieczenie bułeczek,wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie i bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wyglądają. Proszę podać ile by to było świeżych drożdży ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdży świeżych dajemy zawsze 2 razy więcej niż suchych. W tym wypadku do zaczynu około 3 g świeżych drożdży, a do ciasta właściwego 4 gramy :)

      Usuń
  4. Bomba, z zaczynam nie bardzo mi sie udaję, ale jednak spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly