30 sierpnia 2017

Chałwa słonecznikowa


W porównaniu do wersji klasycznej- chałwy sezamowej, do tej słonecznikowej dałam 100 g miodu (nie 120 g) i była bardziej krucha. W smaku? No powiem Wam, robi dużą konkurencje! Teraz musiałabym się porządnie zastanowić, która bardziej mi smakowała ;). Jestem ogromną fanką wszystkich nasion- od słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, aż po nasiona chia,  pestki dyni i wiele innych. Zawsze mam w szafce kilka słoiczków z tymi zdrowymi nasionkami. Kochani polecam skorzystać z poniższego przepisu! Chałwa słonecznikowa smakuje wybornie!


Składniki: (na około 400 g chałwy)

300 g łuskanego słonecznika 
100-120 g płynnego miodu
opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego, pistacje, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa itp.


Przygotowanie:

Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać na talerz lub do miseczki i ostudzić (pozostawiony na patelni może się przypalić). Po wystudzeniu partiami umieszczać w młynku do kawy i miksować na piasek. Do zmielenia słonecznika można użyć również dobrego blendera lub malaksera. 

Zmielony na piasek słonecznik przesypać do miski, dodać 100 g płynnego miodu i wymieszać całość łyżką. Powinna powstać masa o konsystencji plasteliny. W razie potrzeby dolać miodu. Teraz można również naszą chałwę wzbogadzić o aromat waniliowy lub dowolne orzechy, migdały lub bakalie. Ja pominęłam te dodatki.

Słonecznikową masę przełożyć do pudełka lub formy wyłożonej folią spożywczą. Dobrze podociskać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Kroić w plasterki lub w kostkę. Smacznego!


............
Zobacz również:

3 komentarze: