3 sierpnia 2017

Chałwowa kaszka manna z chipsami bananowymi


Kaszka manna w odsłonie dość niespotykanej, bo chałwowej z chipsami bananowymi. Tylko 4 składniki i śniadanie w stylu FIT gotowe! Aby tak do końca było ono zdrowe, polecam tak jak ja przygotować chałwę samemu (przepis-klik). Mleko możecie użyć dowolne- roślinne bądź zwierzęce. Kaszka fajnie smakuje np. na mleku migdałowym lub kokosowym. Polecam!


Składniki: (na 1 porcję)

250 ml mleka (1 szkl)
40 g chałwy (polecam domowej roboty)
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
30 g chipsów bananowych


Przygotowanie:

Chipsy bananowe drobno pokruszyć, np. przy pomocy wałka lub w młynku do kawy. Kilka sztuk można zostawić w całości. Przydadzą się do dekoracji.

Mleko przelać do garnuszka. Wkruszyć do niego chałwę. Całość podgrzewać na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, wsypać kaszę mannę i nieustannie mieszając trzymać na ogniu do zgęstnienia (około 2 minutki).

Ugotowaną chałwową kaszkę przelać do miseczki lub szklanki. Podawać od razu- na ciepło z chipsami bananowymi. Ja swoją kaszkę podałam w szklance, przekładając ją pokruszonymi chipsami bananowymi. Na górę dałam kilka plasterków w całości. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly