2 sierpnia 2017

Domowa chałwa


Domowa najlepsza, a jak! Bez zbędnych składników, w zdrowym wydaniu, bo na miodzie. Po tym jak ostatnio przygotowywałam domową pastę sezamową tahini, w której się po uszy zakochałam, przyszła pora na domową chałwę, a co za tym idzie na kilka smakowitych przepisów z jej wykorzystaniem. Zanim jednak ugoszczę Was w chałwowe przepisy, musimy mieć podstawę- chałwę, dlatego też polecam dzisiaj zrobić ją samemu! Od razu tutaj moja uwaga- ilość miodu dostosujcie do tego, jaką konsystencję chałwy lubicie najbardziej. Ja dałam 120 g i było (jak dla mnie) idealnie. Możecie również dodać takie składniki jak pistacje, aromat, migdały itp. Ja pominęłam te dodatki. Polecam! 


Składniki: (na około 400 g chałwy)

300 g sezamu
100-120 g płynnego miodu
opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego, migdały, pistacje, rodzynki, skórka pomarańczowa itp.


Przygotowanie:

Sezam podprażyć na suchej patelni, przesypać na talerz lub do miseczki i ostudzić. Po wystudzeniu partiami umieszczać w młynku do kawy i miksować na piasek. Do zmielenia sezamu można użyć również dobrego blendera lub malaksera. 

Zmielony na piasek sezam przesypać do miski, dodać 100 g miodu i wymieszać całość łyżką. Powinna powstać masa o konsystencji plasteliny. W razie potrzeby dolać miodu. Teraz można również naszą chałwę wzbogadzić o aromat waniliowy lub dowolne orzechy, migdały lub bakalie. Ja pominęłam te dodatki.

Sezamową masę przełożyć do pudełka lub formy wyłożonej folią spożywczą. Dobrze podociskać i schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego!

5 komentarzy:

Printfriendly