13 sierpnia 2017

Dżem z cukinii


Dżem z warzywa? Można? Można! Do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;). To prosty sposób na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. Ładny zielonkawy kolorek  to zasługa nie tylko cukinii, ale również agrestowej galaretki. Dżem po pasteryzacji świetnie się przechowuje, w chłodne zimowe dni bezkonkurencyjny! 


Składniki: (na 2 słoiki o pojemności 500 ml)

1,5 kg obranej cukinii (bez skórki i pestek)
4 łyżki wody
250 g cukru
sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego
1 galaretka agrestowa


Przygotowanie:

Obraną cukinię pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na szatkownicy (u mnie ten drugi sposób). Umieścić w dużym garnku, zalać 4 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukinia całkowicie zmięknie. Po tym czasie dodać do niej cukier, sok i skórkę otartą z cytryny, aromat oraz agrestową galaretkę. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Dżem gotować jeszcze przez 40-45 minut, aż wyraźnie zgęstnieje, pamiętając o mieszaniu, by dżemik się nie przypalił.


Gorący cukiniowy dżem od razu przelać do dwóch słoików o pojemności 500 ml (lub kilku mniejszych). Dokładnie zakręcić i odwrócić do góry nogami. Pozostawić na kuchennym blacie do wystudzenia. Jeśli nie zamierzacie zużyć dżemu od razu lub w ciągu kilku dni, to słoiki z dżemem należy zapasteryzować. W tym celu słoiczki umieścić w garnku z wodą tak, by w połowie były zanurzone. Gdy woda zacznie wrzeć, gotować około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie słoiczki z dżemem wyjąć, położyć na blacie do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w piwnicy. Smacznego!

Inspiracja: klik

4 komentarze:

  1. Właśnie zostałam uszczęśliwiona 4 wielkimi maczugami cukinii po prawie 2 kg każda. Dziś z jednej zrobiłam dżem wg tego przepisu. Co za smak! jaki zapach! Niesamowicie pyszne! nawet gotowanie galaretki nie zaszkodziło :) Rewelacja! Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę - Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, życzę smacznego i Pozdrawiam! ☺

      Usuń

Printfriendly