17 sierpnia 2017

Fit babeczki z czerwonej fasoli


W ciągu ostatnich kilku tygodni piekłam je już ze 3 razy- tak mi smakują! Po upieczeniu wkładam je do foliowego woreczka i mrożę. A gdy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego, wyjmuje i wkładam na chwilkę do mikrofalówki. Babeczki są w pełni zdrowe, bez jakichkolwiek wyszukanych składników. Wilgotne, soczyste i słodkie. Nie obawiajcie się tej czerwonej fasoli w składzie. Gdy poczęstujecie babeczką swojego znajomego, powiedzcie mu o niej, dopiero jak zje- nie uwierzy, że jest tam fasola ;). Babeczki nie zawierają mąki ani białego cukru, bez wyrzutów możecie zjeść kilka sztuk.
Dzisiaj wyjeżdżam na obóz do Wisły, więc do usłyszenia za kilkanaście dni. Pod moją nieobecność zachęcam do korzystania ze starszych przepisów na blogu. A zainteresowanych zapraszam na InstaStory, gdzie zapewne będę na bieżąco zdawać relację z wyjazdu. Pozdrawiam!


Składniki: (na 7 sztuk)

1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
1 duży dojrzały banan
20 g oleju kokosowego
1-2 łyżki płynnego miodu
10 g naturalnego kakao
1 jajko 
30 g masła orzechowego


Przygotowanie:

Czerwoną fasolę odsączyć. Wszystkie składniki zmiksować blenderem do gładkości. Powstałą czekoladową masę przelać do papilotek na muffinki umieszczonych w gniazdkach formy (napełnić je prawie do samej góry- babeczki nie rosną tak bardzo jak te klasyczne). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut (lub dłużej) do ładnego wyrośnięcia. Wyjąć i ostudzić na kratce (babeczki troszkę opadną). Smacznego!

4 komentarze:

  1. Desery zrobione z czerwonej fasoli mi osobiście bardzo smakują a do tego są zdrowe !
    Zapraszam LIFEBYSISTERS.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ nabrałam ochoty na pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można zastąpić masło orzechowe? Nie jestem jego wielbicielka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W babeczkach nie jest ono bardzo wyczuwalne :)
      Można pominąć.

      Usuń