6 sierpnia 2017

Kukurydziany chleb bez mąki


Chlebek zmodyfikowany z książki Konrada Gacy "Kuchnia Fit". Pieczywo na bazie otrębów z niewielką ilością skrobi kukurydzianej oraz suchych drożdży. Piekłam już sporo zdrowych chlebów i ten jest na mojej liście ulubionych. Smakuje bardzo podobnie jak oszukane bułeczki z mikrofalówki w 5 minut. Polecam nie tylko osobom, które chcą odżywiać się zdrowo i dobrze wyglądać. Polecam poszukiwaczom nowych smaków! Kto wie, może ten chlebek za jakiś czas zastąpi Wasz rodzinny bochenek ze sklepu.


Składniki:

Ciasto:
150 g otrębów żytnich
10 łyżek otrębów owsianych
5 g suchych drożdży
3 jajka rozmiar L
150 g jogurtu naturalnego
1/2 szkl letniego mleka
3-4 łyżki skrobi kukurydzianej

Dodatkowo:
1 łyżka sezamu do posypania chlebka


Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do bardzo małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 10x20 cm, ale może być jeszcze mniejsza). Chlebek posypać sezamem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 30-35 minut do zarumienienia i wyrośnięcia. Upieczony wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly