4 sierpnia 2017

Przekładaniec Agi


Ciasto, do którego mam ogromny sentyment, gdyż wywołuje u mnie wspomnienia z początków! Moich początków, w blogosferze ;). Ostatnio zrobiłam je ponownie, nawet Mama zaniosła kilka kawałków do pracy (podobno szefowa zachwycona :P). Ciasto jest naprawdę fantastyczne!! Jak się wczytacie w przepis, to zobaczycie zapewne małe podobieństwo do ciasta 3 Bit. To prawda, ma podobne warstwy, ale nie jest aż tak słodki i mdły. Przepis od Pani Agnieszki z tego bloga, której zawdzięczam bardzo dużo! Kilka lat temu zorganizowała konkurs na swojej stronie, w którym wzięłam udział i zostałam wyróżniona. Zadanie polegało na wypróbowaniu któregoś z jej przepisów. Wypróbowałam mnóstwo, m.in. Przekładańca Agi. I właśnie po tym konkursie zaczęłam poważniej myśleć o założeniu swojego miejsca w sieci. Pamiętam, jak Pani Agnieszka mnie do tego namawiała... namawiała jak widać nie na marne! ;) Wracając do ciasta, składa się ono aż z 6 warstw. Pierwsza to ciemny biszkopt, następnie krem maślano-budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, ponownie herbatniki, a na samej górze lekka pianka śmietankowa. Dekoracja ciasta wykonania jest z kakao. Polecam kochani!


Składniki: (na blaszkę 25x35 cm)

Biszkopt ciemny:
4 jajka
1/2 szkl cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki naturalnego kakao

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru
500 ml mleka
200 g kostka masła

Masa kajmakowa:
około 300 g herbatników maślanych
1 puszka masy krówkowej (400-500 g)

Pianka śmietanowa:
350 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
1 galaretka agrestowa
1 szkl gorącej wody

Dodatkowo:
3-4 łyżeczki kakao do dekoracji


Przygotowanie:

Biszkopt ciemny: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do formy o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.



Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotować. W pozostałym rozpuścić budynie i cukier. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i pozostawić do ostudzenia.

Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.

Krem wyłożyć na biszkopt. Przykryć herbatnikami. Herbatniki wysmarować masą krówkową i ponownie przykryć warstwą herbatników.


Pianka śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo wlewać tężejąca, ale wciąż płynną galaretkę, miksować.

Masę śmietankową wyłożyć na herbatniki. Całość schłodzić do stężenia. Przed podaniem udekorować kakao. By uzyskać takie kwiatuszki jak na zdjęciach posłużyłam się przygotowanym wcześniej szablonem. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. dla mnie troszki za słodki składem, jestem przyzwyczajona już jeść odchudzone wersje :P Ale ogólnie prezentuję się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada jakby to ciasto nie bylo z przepisu.
    Dlatego ze, galaretka agrestowa ma kolor zielony.
    Chociaz ja miesza sie z bita smietana , to tez powinien byc odcien zieleni w bitej smietanie czy nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak zielona galaretka zabarwia nieco bitą śmietanę, ale nie w dużym stopniu :) Na zdjęciach jest to mało widoczne ;) Zachęcam do wypróbowania przepisu, wtedy wszystko będzie jasne, a przypuszczenia, że zdjęcia nie są z tego przepisu zostaną rozwiane. Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
    2. Wszystko zależy od ustawienia kolorów na monitorze. Jeśli jakość jest dobra, to można zauważyć, że pianka jest lekko zabarwiona na kolor zielony. :)

      PS. Ciasto wygląda obłędnie i już wchodzi na listę wypieków na nadchodzące urodziny mojego synka ;)

      Usuń
    3. Polecam i dziękuję za komentarz ;)

      Usuń

Printfriendly