1 sierpnia 2017

Zdrowe ciasto czekoladowe z malinami


Zjeść coś słodkiego i nie zgrzeszyć, to jest dopiero wyzwanie! Czekoladowe ciasto z malinami całkowicie FIT- ahhh... jakie to było dobre. Smakowało jak wilgotny murzynek z lekką piernikową nutą. Podkreślę to słowo- wilgotny i to bardzo! Normalnie kawał pysznego czekoladowego ciacha, które wygląda na bombę kaloryczną, a tak naprawdę jest mega zdrowym wypiekiem z dobrych jakościowo produktów. Dużo świeżych polskich malin i polewa czekoladowa. Nie martwcie się, polewa jest równie zdrowa jak samo ciasto ;). Będę do tego przepisu wracać bardzo często, będę go modyfikować i smakować nowych odsłon. Ciekawe jakby ciacho smakowało z innymi owocami, np. z borówkami albo truskawkami... koniecznie muszę się przekonać ;). Was też zachęcam do pieczenia! Ten przepis może być świetnym pomysłem na deser dla Waszych dzieci. Nawet się nie zorientują, że jedzą ciasto bez białego cukru, bez białej mąki i niezdrowego tłuszczu.


Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20x10 cm)

Ciasto czekoladowe:
2 duże banany
1 duże jajko
3 białka jaj
1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
2 łyżki oleju rzepakowego
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki płynnego miodu (50 g)
kilka kropel aromatu waniliowego
170 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g malin

Polewa czekoladowa:
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżka naturalnego kakao


Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Banany obrać, zmiksować z jajkiem, trzema białkami, olejem kokosowym i rzepakowym, jogurtem, miodem oraz aromatem waniliowym.


W innym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, kakao i sodą.

Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać całość widelcem do uzyskania jednolitego gęstego czekoladowego ciasta. Na koniec wmieszać połowę malin.

Ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej olejem rzepakowym i obsypanej mąką pszenną pełnoziarnistą. Na wierzch wcisnąć resztę malin (100 g).

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45-50 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia na kratce.

Polewa czekoladowa: Olej kokosowy stopić, dodać miód i kakao, wymieszać. Gęstą polewą polać ostudzone czekoladowe ciasto. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mam właśnie zamiar spróbować upiec z borówkami bo malinek brak, ciekawe jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly