7 września 2017

Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami


Rewelacyjny przez duże "R"! Mimo iż gustuję w ciemne pieczywo na zakwasie, to ten chlebek powalił mnie całkowicie. Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami. Idealne proporcje i mało bałaganu, gdyż pieczywo przygotujemy w zaledwie jednej misce! Przepis z bloga Łukasza z food². Polecam serdecznie i przy okazji chciałam przypomnieć, że organizujemy w mojej szkole zbiórkę na zakup szkolnej szklarni. Każda złotówka się liczy, więc gdyby ktoś miał ochotę wesprzeć naszą akcję, byłoby mi bardzo miło! Tutaj link do wydarzenia klik.


Składniki:

30 g świeżych drożdży
500 ml letniej wody
500 g mąki krupczatki
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1/2 szkl pestek dyni
1/2 szkl otrębów pszennych
3 łyżki siemienia lnianego
1/2 szkl słonecznika łuskanego
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
garść orzechów nerkowca
garść migdałów
10 suszonych śliwek, posiekanych
1 łyżka czarnuszki*+ odrobina do posypania

* ja użyłam przyprawy do chleba staropolskiego, gdzie oprócz czarnuszki znajdujemy również oregano, tymianek, rozmaryn i majeranek.


Przygotowanie:

Świeże drożdże rozpuścić w letniej wodzie. W dużej misce połączyć ze sobą mąkę krupczatkę, sól, cukier, pestki dyni, otręby pszenne, siemię lniane, słonecznik, wszystkie orzechy, migdały, posiekane suszone śliwki i czarnuszkę. Do suchych składników wlać letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (nie ma konieczności użycia miksera). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kuchennym blacie na 20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać, a następnie przełożyć do keksówki o wymiarach 40x12 cm (u mnie mniejsza, bo 30x10 cm) wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównać szpatułką i pozostawić w temperaturze pokojowej do kolejnego wyrastania na około 20 minut.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Gdy chleb wyrośnie posypać go czarnuszką. Piec przez około 50 minut do ładnego zarumienienia. Upieczony bochenek wyjąć z piekarnika i od razu z formy. Przenieść na kratkę do odparowania i wystudzenia. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly