6 września 2017

Kapuśniaczki w cieście francuskim


O dziwo dzisiaj nie na słodko ;). Wytrawne kapuśniaczki z pieczarkami w cieście francuskim. Takie jedzonko schodzi w moim domu migiem. Wiem, że do świąt jeszcze trochę czasu, ale zapamiętajcie sobie ten przepis- na pewno przyda się w okolicach grudnia :). Szklanka gorącego czerwonego barszczyku i do tego taki kapuśniaczek... Zapachniało świętami? Mnie bardzo!!


Składniki: (na 6 dużych kapuśniaczków)

250 g pieczarek
1 łyżeczka oleju rzepakowego
500 g kapusty kiszonej
sól, pieprz, cukier do smaku
1 duże opakowanie (300 g) ciasta francuskiego*
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania kapuśniaczków
kminek do posypania


Przygotowanie:

Pieczarki obrać, drobno posiekać, a następnie zeszklić w garnuszku na łyżeczce oleju. Kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą, by nie była zbyt kwaśna, po czym drobno posiekać i dodać do pieczarek. Kapustę z pieczarkami przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minutek. Odstawić do wystudzenia.

Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Farsz z kapusty i pieczarek rozprowadzić po cieście zostawiając z każdej strony wolny margines (jedną dłuższą krawędź wysmarować odrobiną roztrzepanego z mlekiem jajka). Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku tak, by krawędź z jajkiem złączyła miejsce sklejenia. Roladę pokroić na 6 równych kawałków (po około 6-7 cm długości). Możecie również zrobić mniejsze kapuśniaczki pamiętając, że wtedy czas pieczenia może się nieco skrócić.

Kapuśniaczki umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać odrobiną kminku. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20-25 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!

* Polecam również samemu przygotować ciasto francuskie. Pisałam o tym w tej notce.

4 komentarze:

  1. przepyszne i jeszcze kubek gorącego barszczu i jestem w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakby to zrobić w formie tarty na cieście francuskim? uda sie? nie bedzie zbyt mokre ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, myślę; że będzie okey ;)

      Usuń

Printfriendly