1 września 2017

Kukurydziane naleśniki z serkiem z chałwą słonecznikową i porzeczkami


Dzisiejszy przepis to odpowiedź na pytanie, do czego wykorzystałam domową chałwę słonecznikową ;). Naleśniki z mąki kukurydzianej z pysznym serkiem i czerwonymi porzeczkami. W pełni zdrowe i wartościowe śniadanie lub deser! Jeśli podążasz za modą bycia "fit", to obowiązkowo wypróbuj ten przepis i daj znać czy smakowało ;). Słonecznikowa chałwa wylądowała jeszcze w moich porannych owsiankach, jaglankach i innych zdrowych deserach, ale o tym w swoim czasie...


Składniki: (na 8 sztuk)

Ciasto:
2 duże jajka
125 ml mleka
125 ml wody mineralnej
20 g płynnego miodu (lub inny słodzik, np. cukier trzcinowy)
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia

Serek z chałwą słonecznikową:
500 g białego serka naturalnego (zmielonego)
1 łyżka miodu (lub więcej)

Dodatkowo:
ok. 200 g czerwonych porzeczek


Przygotowanie:

Ciasto: Do misy miksera wbić jajka, krótko zmiksować, aż się spienią. Wlać mleko, wodę, miód, olej oraz wsypać mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować przez minutkę. Jeśli lubicie słodsze naleśniki, dodajcie jeszcze odrobinę miodu lub innego słodzika. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki na 15 minut (koniecznie przykryjcie miskę folią spożywczą, by ciasto nie chłonęło zapachów z lodówki).


W międzyczasie przygotować serek z chałwą słonecznikową: Biały serek wymieszać z łyżką miodu. Wkruszyć do niego chałwę słonecznikową. W razie potrzeby dosłodzić jeszcze miodem.

Patelnię rozgrzać natłuszczając ją odrobiną oleju. Naleśniki smażyć na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło smarując je serkiem z chałwą oraz posypując czerwonymi porzeczkami. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy Nie pomyslalam żeby cukier zastąpić miodem w nalesnikach :)

    OdpowiedzUsuń