3 września 2017

Sorbet brzoskwiniowy na patyku


Od jakiegoś czasu chodziły za mną lody na patyku. Nie te sklepowe, raczej domowej roboty. Kilka dni temu zakupiłam w sklepie foremki i od razu zabrałam się za przygotowanie czegoś dobrego. Początkowo miały być lody z wykorzystaniem czekolady, ale patrząc na świeżutkie brzoskwinie w kuchni, które rano kupił na targu mój Tata, zrobiłam brzoskwiniowy sorbet. Wersja zdrowa z wyłącznie czterech składników. Polecam!


Składniki: (na 6 sztuk)

2 brzoskwinie (po obraniu i usunięciu pestek około 220 g)
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki płynnego miodu 
80 ml wody mineralnej


Przygotowanie:

Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Wraz z sokiem z cytryny, miodem i wodą zmiksować blenderem do gładkości. Jeśli lubicie słodsze sorbety, dodajcie jeszcze trochę miodu.

Masę przelać do 6 pojemników na lody (każdy o pojemności 60 ml), zamknąć pokrywkami. Pojemniczki wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem zamoczyć foremki na chwilkę w gorącej wodzie lub pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, by sorbety łatwiej było z nich wyjąć. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam sorbety, muszę spróbować Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż wakacje się już skończyły to takie sorbety można robić nawet jesienią :) Zdrowa przekąska nie jest zła.

    OdpowiedzUsuń