28 października 2017

Budyń kukurydziany


Aleee dzisiaj miałam super dzień! Byłam na świetnych warsztatach (relacja wkrótce) i w końcu zakupiłam wymarzone tła do fotografii ;). Będzie się działo! Wypatrujcie tylko tych pięknych zdjęć za jakiś czas. A co dzisiaj dla Was przygotowałam? Zwykły budyń w niecodziennej kukurydzianej odsłonie. Banalnie proste, a jakie smaczne. Polecam!


Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje)

500 ml dowolnego mleka (może być kokosowe, migdałowe lub zwykłe krowie)
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
kilka kropel aromatu waniliowego
2 żółtka
2 łyżki mąki kukurydzianej (40 g)
dowolne owoce do podania (u mnie maliny i porzeczki)


Przygotowanie:


400 ml mleka zagotować w garnku z cukrem, cukrem wanilinowym oraz aromatem waniliowym. W pozostałym mleku rozprowadzić żółtka oraz mąkę kukurydzianą tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Energicznie mieszając trzymać na małym ogniu do zgęstnienia i ponownego zagotowania (mąka musi się wygotować). Gęsty budyń zdjąć z ognia, przelać do jednej dużej lub dwóch mniejszych miseczek i podawać na ciepło lub zimno z dowolnymi owocami. Smacznego!

Rada:
W wersji zdrowej cukier i cukier wanilinowy można zastąpić miodem, ksylitolem, syropem z agawy lub innym ulubionym zdrowym słodzidłem. 

1 komentarz:

  1. Wspaniały deser!
    A i na śniadanie bym nie podardziła...
    ;)

    OdpowiedzUsuń