29 października 2017

Chleb jaglany na zakwasie


Umknął mi gdzieś ten przepis... robiła chlebek już jakiś czas temu i całkowicie o nim zapomniałam. Chlebek na zakwasie, przez co ma fajny wilgotny miąższ, lekko kwaskowaty. W składzie znajdziemy zarówno mąkę jaglaną, którą można zrobić samemu w domu (piszę o tym na dole tego wpisu) jak i ugotowaną kaszę jaglaną. Bardzo dobre pieczywo... i zdrowe! Polecam ;).


 Składniki:

Zakwas:
40 g zakwasu żytniego z lodówki ("uśpionego")
90 g mąki żytniej typ 720
80 g ciepłej wody

Ciasto właściwe:
cały powyższy zakwas
100 g mąki jaglanej*
200 g mąki żytniej typ 720
150 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej**
150 g letniej wody
1 łyżka syropu klonowego***
10 g soli

Dodatkowo:
odrobina oleju do wysmarowania formy
3 łyżki płatków jaglanych


Przygotowanie:


DZIEŃ PRZED PIECZENIEM

Zakwas: Składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas po tych godzinach powinien wyrosnąć i mieć gąbczastą strukturę pełną pęcherzyków powietrza. Powinien również mieć charakterystyczny kwaskowaty zapach.

W DNIU PIECZENIA

Ciasto właściwe: Po tych 8-10 godzinach do aktywnego już zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i zmiksować mikserem na średnich obrotach przez 3-4 minutki, aż składniki się połączą (ciasto będzie bardzo luźne i klejące). Miskę ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na kolejne 8-10 godzin do wyrastania.


Keksówkę o wymiarach około 20x10 cm wysmarować olejem i posypać łyżką płatków jaglanych. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wyrównać zwilżoną w wodzie łopatką lub dłonią i posypać dwoma łyżkami płatków jaglanych. Odstawić na 3 godziny do garowania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć po same brzegi formy. Czas ten może się skrócić lub wydłużyć w zależności od temperatury i innych aspektów. 

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (dzięki pieczeniu z parą wodną chlebek będzie miał chrupiącą skórkę).

Formę z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, po czym ostrożnie wyjąć chlebek z formy i piec jeszcze przez 5-10 minut na płaskiej blaszce bez formy. Po tym czasie przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

* mąkę jaglaną można kupić lub przygotować samemu. W tym celu najzwyklejszą kaszę jaglaną wystarczy zmielić na pył, np. w młynku do kawy.

** 150 g ugotowanej kaszy jaglanej to około 50 g przed ugotowaniem- 1/2 tradycyjnego woreczka.

*** syrop klonowy można zastąpić płynnym miodem.

5 komentarzy:

  1. Cudnie wyszedł, mi na zakwasie nie wychodzi jak do tej pory

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygraj konkurs przemiana miesiąca i zgarnij 10.000 złotych na www.igortreneronline.pl !
    Chcesz wyglądać seksownie i atrakcyjnie?
    Chcesz cieszyć się wspaniała sylwetką?
    Chcesz pokazać wszystkim, że możesz się zmienić?
    Wejdź teraz na stronę: www.igortreneronline.pl
    Innowacyjne metody treningowe, nowoczesne plany żywieniowe, fachowa suplementacja.
    Dzięki nim zmiany zachodzą ekstremalnie szybko!
    Wejdź teraz na stronę: www.igortreneronline.pl
    Pozbądź się tłuszczu na zawsze, zbuduj piękna smukłą sylwetkę lub wspaniałe muskularne ciało!
    Wygraj konkurs przemiana miesiąca i zgarnij 10.000 złotych na www.igortreneronline.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś robię drugi raz ten chleb, pierwszy raz robiłam na śniadanie wielkanocne, wyszedł pyszny, taki trochę kleisty, idealny wprost. Gościom smakował bardzo

    OdpowiedzUsuń