25 października 2017

Fit kopytka twarogowo-kukurydziane


Kopytka w nowej odsłonie- kukurydzianej. U mnie na słodko z cynamonem i miodem, ale równie dobrze możecie zrobić ich wytrawną wersję, podając je np. z jakimś mięskiem i sosem. Przepis fit, taki w moim stylu ;). Niezwłocznie wypróbujcie i pamiętajcie, że najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu!


Składniki: (na około 15 sztuk)

Kopytka:
1 jajko
175 g twarogu półtłustego
1 łyżeczka płynnego miodu
50 g mąki kukurydzianej + odrobina do podsypania
30 g mąki ziemniaczanej

Do gotowania:
woda 
kilka kropel oleju rzepakowego
szczypta soli

Do obtoczenia:
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu 


Przygotowanie:

Kopytka: Jajko wbić do miski, krótko roztrzepać widelcem. Dodać twaróg i miód, energicznie wymieszać rozcierając przy tym twaróg. Na koniec wsypać obydwa rodzaje mąki i zagnieść ciasto rękami. Z ciasta uformować wałek na stolnicy oprószonej mąką kukurydzianą, a następnie nożem pociąć na skos otrzymując około 15 równych kopytek. 

W garnku zagotować wodę z kilkoma kroplami oleju rzepakowego oraz szczyptą soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kluseczki, przemieszać. Gotować kilka minut do wypłynięcia (najlepiej wyjąć jedną kluseczkę, przepołowić i sprawdzić, czy jest gotowa).

Ugotowane kopytka wyjąć łyżką cedzakową.

Na patelni stopić olej kokosowy z miodem i cynamonem. Następnie dodać ugotowane kopytka. Wszystko wymieszać, aż kluseczki całkowicie obtoczą się w cynamonie i lekko przysmażą.

Podawać od razu, póki kluseczki miękkie i gorące. Podawać, np. z dżemem domowej roboty lub owocami. Jeśli lubicie więcej słodyczy- polejcie kopytka dodatkową porcją miodu. W wersji wytrawnej tez są niczego sobie. Smacznego!

5 komentarzy: