25 października 2017

Fit kopytka twarogowo-kukurydziane


Kopytka w nowej odsłonie- kukurydzianej. U mnie na słodko z cynamonem i miodem, ale równie dobrze możecie zrobić ich wytrawną wersję, podając je np. z jakimś mięskiem i sosem. Przepis fit, taki w moim stylu ;). Niezwłocznie wypróbujcie!


Składniki: (na około 15 sztuk)

Kopytka:
1 duże jajko
175 g twarogu półtłustego
1 łyżeczka płynnego miodu
60 g mąki kukurydzianej
30 g mąki ziemniaczanej

Do gotowania:
woda 
kilka kropel oleju rzepakowego
szczypta soli

Do obtoczenia:
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu 


Przygotowanie:

Kopytka: Jajko wbić do miski, krótko roztrzepać widelcem. Dodać twaróg i miód, energicznie wymieszać rozcierając przy tym twaróg. Na koniec wsypać obydwa rodzaje mąki i zagnieść ciasto rękami. Z ciasta uformować wałek, a następnie nożem pociąć na skos otrzymując około 15 równych kopytek. 


W garnku zagotować wodę z kilkoma kroplami oleju rzepakowego oraz szczyptą soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kluseczki, przemieszać. Gotować przez około 7-10 minut do wypłynięcia (najlepiej wyjąć jedną kluseczkę, przepołowić i sprawdzić, czy jest gotowa).

Ugotowane kopytka odsączyć na sicie i zalać zimną wodą, by się nie posklejały.

Na patelni stopić olej kokosowy z miodem i cynamonem. Następnie dodać ugotowane kopytka. Wszystko wymieszać, aż kluseczki całkowicie obtoczą się w cynamonie i lekko przysmażą.

Podawać na ciepło, np. z dżemem domowej roboty lub owocami. Jeśli lubicie więcej słodyczy- polejcie kopytka dodatkową porcją miodu. W wersji wytrawnej tez są niczego sobie. Najlepsze od razu po ugotowaniu, koniecznie na ciepło. Smacznego!

4 komentarze: