30 października 2017

Fit szarlotka


Przepis na najzdrowszą szarlotkę właśnie przed Wami! Bez białej mąki, bez białego cukru i masła. Oczaruje Was jej smak, jej delikatność, chrupkość i aromat! Mnie przekonała już po pierwszym kęsie. Będę ją robić bardzo często, to pewne! A przepis jest na dosyć małą okrągłą formę, z której otrzymamy 8 kawałków fantastycznej szarlotki. Nie dajcie się prosić dwa razy... ;).


Składniki: (na formę o średnicy ok. 20 cm)

Ciasto kruche:
75 g oleju kokosowego
110 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g mąki kukurydzianej
50 g cukru trzcinowego
2 żółtka

Nadzienie jabłkowe:
4 duże i słodkie jabłka
2 łyżki soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
odrobina oleju kokosowego i mąki pszennej pełnoziarnistej do przygotowania formy
2 białka (te pozostałe po cieście kruchym)
1 łyżka cukru trzcinowego


Przygotowanie:

Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, poszatkować na cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie) Umieścić w garnku, zalać sokiem z cytryny, dodać cynamon. Całość dusić na średnim ogniu przez kilka minutek, aż jabłka zmiękną (mieszając co jakiś czas). Zdjąć z ognia i przestudzić.


Ciasto kruche: Olej kokosowy roztopić, przestudzić. Mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz mąkę kukurydzianą przesiać do miski. Wsypać cukier trzcinowy, dodać żółtka i wlać stopiony, lekko ciepły olej kokosowy. Ciasto szybciutko rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. 

Na dno formy o średnicy około 20 cm, którą wcześniej wysmarować olejem kokosowym i obsypać mąką pszenną pełnoziarnistą (u mnie forma silikonowa) wyłożyć tyle ciasta, by dokładnie wypełnić spód (mniej więcej połowę). Ciasto dokładnie wklepać w dno formy dłonią, po czym umieścić w zamrażalniku na 15 minut. Resztę ciasta w misce wstawić do lodówki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód naszej szarlotki przez 10 minut. Wyjąć i przestudzić.

Białka, które pozostały po przygotowaniu ciasta kruchego roztrzepać widelcem z cukrem trzcinowym do spienienia (białka mają się jedynie lekko spienić- nie ubijać ich na sztywno). 

Na lekko ciepły spód ciasta wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na jabłkach wylać spienione białka. Wierzch szarlotki posypać resztą ciasta z lodówki tak, by całkowicie pokryć wierzch szarlotki. Można teraz delikatnie docisnąć kruszonkę dłonią.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić szarlotkę do studzenia (po wystudzeniu lepiej się kroi- jest stabilniejsza). Ja jadłam jeszcze lekko ciepłą. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Cześć! Dziękuję za fajny przepis. Cenię sobie zdrowe opcje, których widzę coraz więcej na blogu. :) Czy można czymś zastąpić żółtka? Nie używam jajek. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Można spróbować bez żółtek, wtedy jednak dodałabym odrobiny wody lub/i zmniejszyła ilość mąki. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam szarlotkę :) A takiej wersji jeszcze nie widzialam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto można wstawić z blaszka do lodówki zamiast zamrażarki? Jak długo je trzymać? 30 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż wyraźnie stwardnieje. Myślę, że 30 minut będzie wystarczająco ;)

      Usuń
  4. Czy muszą być koniecznie dwa rodzaje mąki, czy można np. pełnoziarnistą i gryczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z innymi mąkami :) ważne jednak, by po wyrobieniu ciasto nie było za bardzo sypkie :)

      Usuń
  5. Witam, czy ktoś wie jaka jest kaloryczność takiego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć. Na pewno mniej niż szarlotki na maśle, z dużą ilością cukru :).
      Może ktoś pomoże :)
      Pozdrawiam!

      Usuń