19 października 2017

Palmiery z czekoladą i orzechami włoskimi


Przekąska w chwila moment! Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego z mleczną czekoladą i drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Nie lubisz włoskich? Nie ma problemu! Możesz wykorzystać nerkowce, orzechy laskowe, a nawet i migdały. Pełna dowolność, modyfikuj przepis do woli! Polecam :).


Składniki: 

1 arkusz- 275 g ciasta francuskiego*
100 g mlecznej czekolady 
3 łyżki mleka 
100 g orzechów włoskich


Przygotowanie:

Czekoladę posiekać, wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszać i pozostawić do przestudzenia.


Orzechy włoskie drobno posiekać. Ciasto francuskie odwinąć z papieru, wysmarować letnią czekoladą (czekolada będzie szybko gęstnieć!) i posypać orzechami włoskimi. Dwa krótsze boki ciasta zwinąć do środka tak, by w połowie złączyły się ze sobą- coś jak rogi barana :)).

Ostrym nożem pokroić roladę w plasterki o szerokości ok. 1 cm. Palmiery umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15-20 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!

* ciasto francuskie można przygotować samemu. Pisałam o tym tutaj.

Inspiracja: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz