12 października 2017

Pieczona owsianka marchewkowo-jabłkowa


Jakiś czas temu z kuzynką rozmawiałyśmy o wszystkim i o niczym. Oczywiście temat zszedł na kwestie żywienia, gdyż obydwie mamy hopla na tym punkcie- na punkcie dobrego zdrowego jedzenia! Tak mi pięknie mówiła o tych swoich porannych śniadaniach, jak to ona lubi te pieczone owsianki, że normalnie sama musiałam je zrobić ;). Zazwyczaj jem owsianki gotowane, ale powiem Wa, że ta z piekarnika jest fantastyczna!! Wymyśliłam sobie wersję marchewkowo-jabłkową. Bardzo wilgotną, która smakuje jak najlepsza szarlotka z dużą ilością cynamonu. Donia dzięki za inspirację ;). Takie śniadanko zagości u mnie na stałe!


Składniki: (na 2 porcje)

1 mniejsza marchewka (około 100 g)
1 małe jabłko (około 140 g)
300 ml mleka
100 g płatków owsianych górskich
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
odrobina oleju kokosowego do wysmarowania naczynia żaroodpornego


Przygotowanie:

Marchewkę i jabłko umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym wymieszać w misce. Wlać mleko, dodać płatki owsiane, cynamon i miód (ilość miodu dostosujcie do swoich upodobań. Moim zdaniem 1 łyżka w zupełności wystarczy. Bez dodatku miodu też jest pyszna! Jabłka i marchewka nadają już lekkiej słodyczy). Masę dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na bok na 5-10 minut. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem kokosowym (u mnie jedno większe naczynie o wymiarach 18,5 x 14,5 cm oraz jedna kokilka o dolnej średnicy 7 cm). Masę docisnąć łyżką, by płatki owsiane były zamoczone w mleku. Owsiankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 35 minut. Owsianka się zarumieni z wierzchu i będzie pięknie pachnieć! Wyjąć i zajadać jeszcze ciepłą. Smacznego!

3 komentarze:

Printfriendly