20 października 2017

Szarlotka a'la American Pie


Sprawdzony przepis na wyjątkową szarlotkę! Robiłam ją już kilka razy i zawsze wychodzi idealna. Półkruche ciasto, aromatyczne jabłka (w kostce lub w postaci plasterķów), delikatna jak chmurka beza i chrupiąca kratka na górze. Ciasto na każdą porę dnia i roku. Polecam!


Składniki: (na formę o średnicy 22-23 cm)

Ciasto półkruche:
120 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
3 żółtka (białka pozostawić do bezy)
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
100 g cukru pudru  
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Nadzienie jabłkowe:
4 duże jabłka 
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 op. cukru wanilinowego (16 g)

Beza:
3 białka w temperaturze pokojowej
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto półkruche: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać ze śmietaną. Do miski przesiać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać masło oraz żółtka z cukrem i śmietaną. Całość szybko wyrobić rękami do uzyskania zbitej kuli ciasta. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

2/3 schłodzonego ciasta półkruchego wyłożyć na spód formy o średnicy 22-23 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą (lub wyłożyć dno papierem do pieczenia). Ponakłuwać ciasto widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.


Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub plasterki. Umieścić w garnuszku i dusić na małym ogniu z dodatkiem cukrów i cynamonu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną. Ostudzić.

Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i pociąć w długie paski.


Beza: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać szpatułką.

Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch rozprowadzić ubitą pianę z białek. Na górze umieścić paski ciasta, które ułożyć w kratkę.

Szarlotkę piec w 180 st.C przez ok. 30 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a wierzch ciasta będzie złocisty. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem. Smacznego!

Źródło: klik, z moimi zmianami

7 komentarzy:

  1. Ach gdyby nie to ze nie jem cukru ani slodkich rzeczy to chetnie bym zrobila ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda zrobię napewno 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  3. witam podczas wyrabiania ciasta strasznie mi sie kleilo do rak, i takie zapakowalam w folie spozywcza czy pani tez takie miala ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ciasto nie powinno się kleić. Proszę dosypać odrobiny mąki i dobrze schłodzić w lodówce.

      Czy ilość mąki została prawidłowo odważona? :)

      Usuń
  4. tak mąke dobrze odwazylam ,wyłozylam takim ciastem forme, juz upieklam stygnie,jedyne co zapommnialam posypac spod bułka tarta i niewiem czy spod nie zamokł, ale mysle ze bedzie pyszne, tylko ja robiłam z wieksza ilościa jabłek, 4 to za mało dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. juz próbowalam przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly