17 października 2017

Wegańskie racuszki z jabłkami


Taką złotą jesień to ja rozumiem! Wszystkie kolory liści, sucho i słonecznie. Korzystając z ostatnich promyczków słońca, zapraszam na racuszki z jabłkami. W pełni wegańskie i zdrowe, zrobione na mące orkiszowej, roślinnym mleku i odrobiny drożdży. Mielone siemię lniane zastępuje tutaj jajka. W moim wykonaniu racuszki z dużymi kawałkami jabłek, co widać na zdjęciach. Polecam kochani!


Składniki: (na 15-20 sztuk)

4 jabłka
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 80 ml wrzątku
2 szkl mąki orkiszowej (około 260 g)
1 szkl letniego mleka roślinnego, np. kokosowego lub owsianego
5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
olej roślinny do smażenia (u mnie rzepakowy)
cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Siemię lniane zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić na 5 minut (zrobi się jednolity glut ;)).

Mąkę orkiszową, suche drożdże, cynamon i cukier trzcinowy wymieszać w dużej misce. Dodać namoczone siemię lniane oraz wlać letnie mleko. Całość wymieszać łyżką, aż składniki się połączą i powstanie gęste ciasto. Odstawić je na minimum 30 minut, aż drożdże zaczną pracować i ciasto urośnie. Uwaga! W przypadku użycia świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w letnim mleku i dopiero wtedy połączyć z resztą składników.


W międzyczasie, gdy ciasto wyrasta przygotować jabłka. Obrać je ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Jabłka wmieszać do wyrośniętego ciasta.

Na patelni rozgrzać olej. Kłaść po 1 dużej łyżce ciasta i smażyć po kilka minut z obu stron do zarumienienia. Usmażone racuszki odsączać na ręczniku papierowym. Zajadać od razu oprószając cukrem pudrem lub podając z ulubioną konfiturą bądź dżemem. Smacznego!

Źródło: klik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly