14 listopada 2017

Aromatyczny chleb z podsmażaną cebulką


Ten chlebek wymaga przygotowania dzień wcześniej zaczynu, więc roboty jest z nim troszkę więcej niż z bochenkami na samych drożdżach. No cóż, ale dobry chleb rządzi się swoimi prawami! ;). Z poniższego przepisu otrzymacie cudownie aromatyczny chlebek okraszony podsmażaną cebulką, która zapewnia ciekawy posmak. Gorąco polecam!


Składniki

Zaczyn:
100 g mąki pszennej typ 650
65 g aktywnego zakwasu żytniego
60 ml ciepłej wody

Podsmażana cebulka:
2 duże cebule
1 łyżka oleju rzepakowego

Ciasto właściwe:
cały powyższy zaczyn
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
450 g mąki pszennej typ 650
300 ml ciepłej wody
6 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka melasy (opcjonalnie można zastąpić miodem)
1 łyżeczka mielonego kminku


Przygotowanie:

Zaczyn: Do zakwasu wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć folią spożywczą i pozostawić na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.

Podsmażana cebulka: Cebule obrać, drobno posiekać, przełożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i zeszklić, aż zrobi się miękka i zarumieniona. Wystudzić.


Ciasto: Obydwie mąki wymieszać w misce z solą i mielonym kminkiem. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i melasę. Mieszankę wlać do mąk, dodać również wyrośnięty zaczyn oraz olej. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem hakiem. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno zbytnio kleić się do dłoni.

Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić ponownie na kuchennym blacie tym razem na ok. 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Czas ten może się skrócić lub wydłużyć- zależy to m.in. od mocy zakwasu i temperatury w pomieszczeniu, gdzie ciasto wyrasta. Dobrze jest w trakcie wyrastania odgazować ciasto, uderzając w nie kilkukrotnie pięścią.

Po wyrośnięciu zagnieść je rękami, złożyć kilka razy i uformować w podłużny bochenek oprószając go mąką i umieszczając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Spryskać bochenek wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 230 st.C przez 20 minut, następnie nie wyjmując chlebka z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze przez 7-10 minut (lub dłużej, aż uderzony od spodu wyda głuchy odgłos). Wyjąć i studzić na kratce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly