5 listopada 2017

Bułeczki angielskie z konfiturą


Lekko słodkie, puchate bułeczki z chrupiącą kruszonką na wierzchu podane z konfiturą lub dżemem. Na jesienne poranki w sam raz! Przepis pochodzi z książki " Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Gorąco polecam!


Składniki: (na około 12 bułeczek)

Ciasto:
22 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej tortowej (u mnie trochę więcej)
150 ml letniego mleka
1,5 szczypty soli
100 g cukru
1 op. cukru wanilinowego (8 g)
4 żółtka
50 g roztopionego masła

Kruszonka:
60 g zimnego masła
50 g cukru
80 g mąki pszennej tortowej

Dodatkowo:
1 białko do posmarowania bułeczek
dowolna konfitura lub dżem


Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/3 ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz kilkoma łyżkami mąki pszennej (powinna powstać konsystencja gęstej śmietany). Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do "ruszenia drożdży".

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz mleko. Wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania jednolitego ciasta, pod koniec dodając miękkie masło (w razie potrzeby dosypać odrobiny mąki. Ciasto będzie lekko klejące). Wyrobione umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.


Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na ok. 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 30-40 minut.

Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami.

Wyrośnięte bułeczki wysmarować roztrzepanym białkiem i obficie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 12-14 minut do ładnego kolorku. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Zajadać z konfiturą lub dżemem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. mniaaam! prawdziwie domowe <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję przepis jak tylko będę miała wolny czas ;)

    OdpowiedzUsuń