10 listopada 2017

Bułki z serem żóltym + konkurs


Takie podłużne bułki z serem można kupić w budce z pieczywem naprzeciwko mojego bloku. Są bardzo lubiane i chętnie kupowane przez mieszkańców. Puszysty miąższ, tym razem mało chrupiąca i przyrumieniona skórka, a na górze stopiony i przypieczony ser żółty. Przepis na 4 bułki, więc jeśli macie liczną rodzinkę, polecam upiec z podwójnej porcji. Do dzieła kochani! 


Składniki: (na 4 bułki)

Rozczyn:
50 ml ciepłej wody
12 g świeżych drożdży
40 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Ciasto:
cały powyższy rozczyn
150 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka soli
250 g mąki pszennej

Dodatkowo:
woda do spryskania bułek
4 plastry sera żółtego


Przygotowanie:

Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i mąką. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut (rozczyn powinien podwoić swoją objętość).

Ciasto: Śmietankę kremówkę podgrzać, by była ciepła, ale nie gorąca. Do wyrośniętego rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki (mąkę, sól, ciepłą śmietankę) i dobrze wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby lekko podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest gładkie i elastyczne.

Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość krótko zagnieść je rękami i podzielić na 4 równe części (każda po około 128 g). Uformować z nich podłużne bułeczki i pozostawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do napuszenia (około 30 minut).

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Bułki spryskać lub wysmarować wodą, a na górze położyć plaster sera żółtego. Piec przez 15-18 minut do wyrośnięcia bułeczek i zezłocenia sera. Następnie wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!


 ........................

Kochani! 
Informuję również, że na Facebooku ruszył konkurs, w którym do wygrania są dwie fantastyczne książki "Przepis na Kopernika", a w nich mój przepis i zdjęcie na Mini Pavlovy z kremem piernikowym i pieczonymi śliwkami. Zapraszam do zabawy!

Link do konkursu: klik

5 komentarzy:

  1. tez zawsze takie lubilam :D albo jeszcze z plasterkiem szybki albo boczku pod serem :D zwykły paluch z takim małym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej przypomniałaś mi smak z dawnych lat! Kiedyś w mojej szkole można było takie kupić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki rewelacja, przepyszne, od razu zrobiłam z potrójnej porcji 😀😀😀

    OdpowiedzUsuń