21 listopada 2017

Chleb kokosowy na zakwasie


Oczaruje Was ten niepozorny chlebek. Słodkawy- bo z dodatkiem miodu, kokosowy- bo z wiórkami kokosu. Upiekłam go na mące pszennej, choć korciło by użyć zdrowszej ;). Zrekompensowałam sobie to zakwasem chlebowym, który nadał chlebku wilgotności. Podczas pieczenia skórka szybko się rumieni, więc jeśli będzie taka potrzeba, można przykryć bochenek z góry folią spożywczą.  Przepyszny! Musicie go upiec u siebie :).



Składniki:

300 g ciepłej wody
190 g aktywnego zakwasu (dokarmionego przynajmniej 6 godzin wcześniej)
12 g soli
100 g płynnego miodu
400 g mąki pszennej
100 g wiórek kokosowych


Przygotowanie:

Ciepłą wodę przelać do dużej miski. Dodać aktywny zakwas, miód i sól, wymieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Wsypać mąkę pszenną i wiórki kokosowe, całość wymieszać łyżką (nie wyrabiać!). Ciasto będzie dosyć luźne, nie należy dosypywać mąki. Miskę  z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin. W pomieszczeniu gdzie ciasto wyrasta, nie powinno być przeciągów, powinno być tam dosyć ciepło. Ja ciasto przygotowałam wieczorem, ono spokojnie wyrastało w nocy, a rano mogłam cieszyć się świeżym bochenkiem.

Keksówkę o wymiarach około 10x25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wymieszać łyżką, by je nieco odgazować, po czym przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Chlebek odstawić na kolejne wyrastanie tym razem na 2-3 godziny. Również w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Gdy ciasto wyrośnie po same brzegi formy rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez ok. 30-35 minut (lub dłużej) do wypieczenia i pięknego  kokosowego zapachu. Gdyby skórka chleba za szybko się rumieniła można przykryć ją folią aluminiową i dalej zapiekać.

Po upieczeniu wyjąć formę z chlebkiem z piekarnika, po lekkim przestudzeniu wyjąć bochenek z keksówki i studzić na kratce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz