9 listopada 2017

Drożdżowe racuszki z bananem i serkiem wiejskim


Wiem, że tak jak ja lubicie racuszki, placuszki i wszelkiego rodzaju naleśniki. W tej zakładce znajdziecie już mnóstwo smakowitych przepisów na te słodkości, a od dziś również i drożdżowe racuchy z bananem i serkiem wiejskim. Banan i serek dodajemy do ciasta w postaci zblendowanej, więc nie znajdujemy w racuszkach kawałków owoców i sera. Kochani wypróbujcie!


Składniki: (na ok. 10 sztuk)

100 ml letniego mleka
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 g mąki pszennej tortowej
1 banan
150 g serka wiejskiego
1-2 łyżki miodu
olej do smażenia, np. kokosowy
truskawki do podania


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier oraz 70 g mąki pszennej, wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży".

Banan i serek wiejski zmiksować blenderem do gładkości. Do wyrośniętych drożdży dodać miód, resztę mąki oraz zmiksowanego banana z serkiem. Całość dokładnie wymieszać widelcem. Ciasto ponownie odstawić do wyrastania tym razem na 40-50 minut.

Po tym czasie łyżką nakładać porcje masy i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minutek do zarumienienia. Podawać na ciepło z truskawkami. Smacznego!

1 komentarz: