6 listopada 2017

GALAktyczne pucharki z owocami


GALAktyczne pucharki powstały, bo zostały mi galaretki z tortu czekoladowo-kokosowego, do którego potrzebowałam zaledwie odrobiny galaretek każdego koloru. Mnie wyszły dwie porcje, zużywając pół opakowania każdej galaretki, jednak przepis podaję Wam na 4 porcje, by nie bawić się w odmierzanie. Dlaczego GALAktyczne? No od galaktyki i galaretek ;). Wystarczy spojrzeć na zdjęcia oraz kolory... i wszystko staje się jasne! Chyba nie muszę mówić, że Wasze dzieci oszaleją za tymi deserkami? ;)


Składniki: (na 4 porcje)

1 zielona galaretka agrestowa+450 ml gorącej wody
1 galaretka malinowa+ 450 ml gorącej wody
1 niebieska galaretka+450 ml gorącej wody
1 pomarańcza
1 banan
garść truskawek
bita śmietana do dekoracji (polecam z odrobiną serka mascarpone- będzie sztywniejsza)


Przygotowanie:

Wszystkie galaretki rozpuścić w 3 osobnych miseczkach w 450 ml gorącej wodzie. Pozostawić na kuchennym blacie do wystudzenia. Zieloną galaretkę przelać po równo do 4 pojemnych pucharków lub szklanek. Wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć, wrzucić do niej kawałki pomarańczy (wcześniej obranej ze skórki i błonek). Gdy zielona galaretka tężeje pozostałe galaretki najlepiej zostawić na blacie w temperaturze pokojowej, by za szybko się nie ścięły.


Na stężałą zieloną galaretkę z pomarańczami wylać galaretkę malinową, a gdy lekko zacznie tężeć wrzucić do niej plasterki bananów. Schłodzić.

Ostatnia warstwa to warstwa z galaretki niebieskiej. Wylać ja na malinową, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.

Deserki schłodzić do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować kapką bitej śmietany  (u mnie z mascarpone). Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Nie jestem fanem galaretek, ale nie zmiania to faktu, że pucharki wyglądają fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super smakuje w gorące dni. Mój syn bardzo lubi galaretkę z owocami.

    OdpowiedzUsuń