29 listopada 2017

Kefirowe bułki z makiem


Ten przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że kefir dodany do ciast, bułek itp. nadaje im wilgotności i przedłuża świeżość. Te bułeczki to marzenie każdego dziecka! Dużo maku na górze, nic tylko wysmarować masełkiem, nadziać serem, szynką, sałatą i pomidorkiem, zawinąć w śniadaniowy woreczek i włożyć dziecku do plecaka jako drugie śniadanie. Przepyszne! A żeby były świeże na śniadanie, polecam ciasto przygotować wieczorem,  a rano tylko upiec- ja często tak robię :).


Składniki: (na 6 sztuk)

Rozczyn:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 g letniej wody
40 g mąki pszennej

Ciasto:
cały powyższy rozczyn
1 łyżka maku
200 g letniej kefiru
1 łyżeczka soli
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
220 g mąki pszennej

Dodatkowo:
woda do wysmarowania bułeczek
mak do posypania


Przygotowanie:

Rozczyn: Świeże drożdże wkruszyć do małej miseczki, wlać letnią wodę, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wsypać cukier oraz mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, rozczyn będzie miał gąbczastą strukturę pełną pęcherzyków powietrza.

Ciasto: W międzyczasie, gdy rozczyn wyrasta do dużej miski przesypać obydwie mąki, dodać sól, mak, letni kefir (lekko go podgrzać lub wcześniej wyjąć z lodówki) i wyrośnięty rozczyn.  Całość wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Można ręcznie lub mikserem z hakiem. W razie potrzeby dosypać odrobiny mąki, ale nie za dużo.

Wyrobione ciasto przełożyć do czystej, naoliwionej i obsypanej mąką miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 60 minut) lub wstawić na całą noc do lodówki (wtedy o poranku będziemy mieć świeże bułeczki na śniadanie).

Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę obsypaną mąką, krótko zagnieść rękami i podzielić na 6 równych części (po około 96 g każda). Z każdej części uformować podłużną bułeczkę, po czym wysmarować ją z góry wodą i posypać  lub "zamoczyć" w maku. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości. Uformowane bułki pozostawić na 30 minut do napuszenia (jeśli nasze ciasto wyrastało przez noc w lodowce, czas wyrastania uformowanych już bułek może się wydłużyć).

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Bułeczki wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż bułki lekko wyrosną i nabiorą kolorku. Wyjąć i ostrożnie przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly