24 listopada 2017

Pierniczki na melasie


Ja już po "piernikowaniu" w tym roku ;). Na tegorocznych święta nie będzie u mnie tradycyjnych pierniczków na miodzie, będą pierniczki na melasie trzcinowej. Swój kolor uzyskują bez dodatku kakao- melasa daje intensywną barwę oraz całkowicie inny smak. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie, gdy wystygną twardnieją i wymagają kilkudniowego leżakowania w zamkniętej puszce lub pojemniku. Po kilku dniach (u mnie po trzech, choć z każdym kolejnym dniem były jeszcze lepsze) są przyjemnie mięciutkie i nadają się do dekoracji. Postawiłam w tym roku na lekki róż, zdjęcia udekorowanych pierniczków znajdziecie pod przepisem na dole wpisu. Polecam osobom, które szukają ciekawych pierniczkowych wariacji.


Składniki: (na 2 blaszki pierniczków, ok. 40-45 sztuk)

110 g masła
100 g melasy trzcinowej
100 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g przyprawy do piernika
400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania


Przygotowanie:

Masło, melasę i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Do wystudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami, zagnieść rękami w jednolitą kulę ciasta.


Ciemne ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy podsypując mąką (z ciastem pracuje się naprawdę dobrze- jest plastyczne i łatwe w rozwałkowywaniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (pierniczki minimalnie rosną). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez około 8 minut. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości naszych pierniczków. Chude i drobne upieką się szybciej niż te grube i duże.

Upieczone pierniczki jeszcze ciepłe zdjąć z blaszki i odstawić na kratkę do studzenia.

Pierniczki po wystudzeniu twardnieją i wymagają leżakowania w zamkniętej puszce z kawałkami jabłek lub chleba. Po kilku dniach są idealnie mięciutkie. Wtedy można je dowolnie udekorować lukrem lub czekoladą. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zbliża nam się okres Bożego Narodzenia, pierniczki obowiązkowe :)

    OdpowiedzUsuń