20 listopada 2017

Pikantne paluszki serowe


Rodzice byli zachwyceni! W szczególności Tata ;). Paluszki z sera żółtego o pikantnym smaku. Czerwona papryka, pieprz czy oregano to tylko niektóre ze składników tej wciągającej przekąski. Rewelacyjny zamiennik sklepowych paluszków. Polecam!


Składniki: (na ok. 30 sztuk)

115 g zimnego masła
120 g mąki pszennej
100 g sera żółtego
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/4 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie:

Ser żółty zetrzeć na tarce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wszystkie przyprawy (gałkę muszkatołową, kminek, czosnek, paprykę, oregano, pieprz i sól), wymieszać. Dać pokrojone w kostkę masło, posiekać całość nożem. Na koniec dodać starty ser, zagnieść ciasto rękami w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut (lub dłużej).


Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki (po ok. 10-12 g każda) i kulać z nich chude wałeczki o długości około 12-14 cm. Uformowane paluszki umieszczać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z wałeczkami schować do lodówki na 15-30 minut a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.

Paluszki piec przez około 15-20 minut do zezłocenia (mogą się lekko rozejść na boki). Upieczone wyjąć i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia (Uwaga! Są bardzo delikatne i kruchutkie). Po wystudzeniu ostrożnie przenieść na talerz i zajadać. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pysznie wyglądają. W moje urodziny będą stały u mnie na stole :)

    OdpowiedzUsuń