16 listopada 2017

Rolada czekoladowa


Maksymalnie czekoladowa rolada z czekoladowym kremem. Nie jest za słodka, zawiera dużo ciemnej czekolady i gorzkiego kakao. Klasyka w mojej wersji, wersji poniekąd arakowej. Polecam wypróbować!


Składniki:

Krem czekoladowy:
200 g śmietanki kremówki 36%
60 g cukru
kilka kropelek aromatu arakowego
60 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka żelatyny (4 g)
50 ml zimnej wody
1 łyżka naturalnego kakao+ 2 łyżeczki

Biszkopt ciemny:
4 jajka
1/2 szkl cukru pudru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej (85 g)
2 kopiaste łyżki naturalnego kakao (30 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
kakao do oprószenia rolady
40 g gorzkiej czekolady
40 g śmietanki kremówki 36%


Przygotowanie:

DZIEŃ WCZEŚNIEJ WIECZOREM

Krem czekoladowy: Żelatynę zalać zimną wodą. Po 3 minutach, gdy napęcznieje podgrzać chwilkę w mikrofalówce, by się rozpuściła (nie dopuścić do zagotowania!). Czekoladę połamać do miski, zasypać 1 łyżką kakao. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka, dodać cukier i aromat arakowy (kilka kropel wystarczy). Podgrzewać, aż śmietanka prawie się zagotuje. Wtedy natychmiast zdjąć z palnika i wlać do połamanej na kawałki czekolady z kakao. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wlać ciepłą żelatynę, energicznie wymieszać. Powstałą czekoladową mieszankę ostudzić, a następnie przelać do płaskiego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc (10-12 godzin) do schłodzenia.


W DNIU PIECZENIA

Biszkopt ciemny: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną śnieżnobiałą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować (piana nie może opaść!). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. 

Masę przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 13-15 minut (nie dłużej! Biszkopt może wtedy popękać podczas zwijania). Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika, odwrócić do góry nogami kładąc na czystą ściereczkę. Zdjąć papier będący teraz u góry i szybciutko zwinąć biszkopt wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić na bok do całkowitego wystudzenia.

Schłodzony krem czekoladowy przełożyć do misy miksera. Ubić, aż będzie puszysty i jednolity. Pod koniec wsypać jeszcze 2 łyżeczki kakao, by uzyskać ciemniejszy kolorek.

Gdy biszkopt wystygnie, ostrożnie rozwinąć go ściągając ściereczkę. Środek wysmarować kremem czekoladowym, zwinąć z powrotem w roladę. Roladę oprószyć kakao i udekorować rozpuszczoną w śmietanie czekoladą (w tym celu śmietankę podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż składniki się połączą, odstawić do zgęstnienia- wtedy dekorować). Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Uwaga! Czekolada na roladzie oprószonej kakao jest dekoracją, którą po zastygnięciu można łapkami ściągnąć- kakao uniemożliwia "sklejenie" czekolady z ciastem ;). Możecie pominąć oprószanie rolady kakao lub zrezygnować z czekolady. A jeśli komuś to nie przeszkadza... róbcie tak jak ja ;). Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa tej roladki, muszę wypróbować ją czym prędzej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba zrobię taką na święta. mama byłaby zachwycona ;)

    OdpowiedzUsuń