25 listopada 2017

Ryż na mleku z karmelizowanym bananem i prażonym słonecznikiem


Ryż na słodko gotowany na mleku podany z karmelizowanymi plasterkami bananów oraz prażonym na patelni słonecznikiem. Najsmaczniejszy na ciepło tuż po przygotowaniu. Serdecznie polecam!


Składniki: (na 2 porcje)

150 g białego ryżu
3 szkl mleka
2 łyżki cukru wanilinowego
2 banany
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki słonecznika


Przygotowanie:

Ryż zalać mlekiem i zasypać cukrem wanilinowym. Od zagotowania gotować na małym ogniu przez 15 minut do zmięknięcia ryżu, co jakiś czas mieszając, by ryż się nie przypalił. Po tym czasie zdjąć garnuszek z ognia i przykryć pokrywką. Pozostawić na 10 minut do wchłonięcia nadmiaru mleka (w razie potrzeby dosłodźcie ryż).

W międzyczasie przygotować karmelizowane banany: Olej kokosowy stopić na patelni. Banany obrać ze skórki, pokroić na podłużne plasterki i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Położyć je na rozgrzanej patelni z olejem, zasypać cukrem i cynamonem. Smażyć z obu stron do skarmelizowania.

Jeszcze ciepły ryż przełożyć do dwóch miseczek lub talerzy. Na wierzch wyłożyć karmelizowane banany. Posypać podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz