11 listopada 2017

Wegańskie i bezglutenowe brownie z ciecierzycy


Wegańskie i bezglutenowe brownie z ciecierzycy podane z daktylowymi powidłami i chrupiącymi orzechami laskowymi. Inspiracją były ostatnie wegańskie warsztaty. Dzisiaj rano upiekłam, szybciutko zrobiłam zdjęcia, przy okazji zostawiłam w domu bajzel, wzięłam udział w Biegu Niepodległości, wróciłam, ogarnęłam się i pojechałam z cieciorkowym brownie do Katowic na Śląskie Targi Książki. Impreza czytelnicza, a ja wpadam z ciachem?!  Niezły parodoks.. :P. Pytanie po co? A no, by  osobiście pogratulować, poznać i poczęstować moim bezglutenowym wypiekiem Pana Staszka i Panią Magdę z bloga Kuchenne Wariacje, którzy niedawno wydali swoją autorską książkę "Sezonowo bezglutenowo" i właśnie dzisiaj gościli w Katowicach. A że do Kato daleko nie mam i książkę zakupić chciałam, to wylądowałam właśnie przy Ich stoisku :). Bardzo miłe uczucie, gdy można z kimś choć przez chwilkę porozmawiać w realu, a nie jak na co dzień przez internet. Jeszcze raz gratuluję fantastycznej książki i życzę samych sukcesów! Mam nadzieję, że brownie Wam smakowało :). Mnie bardzo! Wilgotne, słodkie i przede wszystkim zdrowe. Orzechy przyjemnie chrupią i dodają ciastu charakter. Polecam!


Składniki:

Ciasto:
1 puszka (400 g) ciecierzycy (po odsączeniu ok. 140 g)
1 porządna łyżka masła orzechowego (40 g)
10 g naturalnego kakao
40 g mąki jaglanej
szczypta soli
80 g syropu z agawy lub klonowego
30 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki cynamonu
30 g orzechów laskowych, posiekanych+ garść do posypania ciasta

Powidła daktylowe:
100 g daktyli bez pestek
100 g wrzątku


Przygotowanie:

Ciasto: Ciecierzycę odsączyć (powinniśmy otrzymać około 140 g), wsypać do miski lub kielicha blendera. Do cieciorki dodać wszystkie składniki oprócz posiekanych orzechów laskowych i zmiksować blenderem na jednolitą gęstą masę. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać.


Czekoladowe ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej kakao (lub mniejszej formy, wtedy brownie będzie wyższe. Ja piekłam w formie silikonowej). Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut (ciasto nie rośnie). Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Powidła daktylowe: Daktyle zalać w miseczce wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić na bok na 30 minut. Po tym czasie razem z wodą, w której się moczyły zmiksować blenderem na jednolite gęste "powidła".

Ostudzone cieciorkowe brownie wysmarować z góry daktylowymi powidłami i posypać garścią posiekanych orzechów laskowych (najlepiej uprażonych wcześniej na patelni). Smacznego!

2 komentarze:

  1. O wow! Wygląda bosko. Mam nadzieję, że mój trener www.igortreneronline.pl przymknął by na nie oko. Już wiem, co zrobię sobie na deser za tydzień :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń