20 grudnia 2017

Babeczki z krakersami i makiem


Wspaniałe babeczki w małym stopniu w klimacie świątecznym. Z makiem i słonymi krakersami, które nadają babeczkom tego czegoś, co odróżnia je od innych ;). Bardzo ciekawy smak i połączenie. Nie zawiedziecie się, polecam!


Składniki: (na 10 sztuk)

125 g miękkiego masła
1/2 szkl cukru
15 g cukru wanilinowego
2 jajka rozmiar L
1/4 szkl mleka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g solonych krakersów, pokruszonych
3 łyżki maku


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do puszystości, wbić jajka (po kolei) i dalej miksować, aż składniki się połączą. Następnie wlać mleko oraz wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mak oraz pokruszone krakersy. Wszystko krótko zmiksować do połączenia na najniższych obrotach miksera. 

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto przelać do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do ładnego wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach :). Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

Inspiracja: klik

2 komentarze: