31 grudnia 2017

Babka serowa


Kolejne ciasto, które w tym roku robiłam na święta. Przepis dla osób, które szukają wilgotnych babek- nie suchych jak np. piaskowe. Za wilgotność odpowiedzialny jest tu twaróg. Babka nawet na trzeci dzień jest świeżutka (pod warunkiem, że jest dobrze przechowywana). Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, do weekendowej kawy, na specjalną okazję i bez okazji. Przy okazji życzę Wam  Szczęśliwego Nowego Roku! Oby był jeszcze lepszy niż poprzedni :). Do usłyszenia w 2018 r.!


Składniki:

Ciasto:
250 g twarogu półtłustego z kostki
200 g jogurtu naturalnego
4 duże jajka
szczypta soli
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju rzepakowego
kilka kropel aromatu waniliowego 
300 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy:
120 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
odrobina masła i mąki do przygotowania formy
2 łyżki płatków migdałowych


Przygotowanie:

Formę na babkę z kominkiem o pojemności  l,8 litra wysmarować masłem i dokładnie obsypać mąką (również kominek). Piekarnik nagrzać do 170 st.C.

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Takie składniki jak twaróg, jogurt, jajka czy olej należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie, np. 3 godziny przed pieczeniem. Twaróg dokładnie rozetrzeć widelcem w misce, by pozbyć się grudek, a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Można go również zmielić lub zblendować. Do miski przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jajka w całości wbić do innej czystej miski, wsypać cukier oraz szczyptę soli, ubić mikserem do spienienia i zwiększenia objętości. Do ubitych jajek wlać olej, kilka kropel aromatu waniliowego, wsypać wymieszane suche składniki i dodać twaróg z jogurtem. Całość krótko zmiksować do połączenia.

Tak przygotowane gęste ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 50 minut. Babka pięknie wyrośnie, zarumieni się, a z piekarnika wydobywać się będzie cudowny zapach. Formę z ciastem wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia.

Ciepłą babkę wyjąć ostrożnie z formy odwracając ją do góry nogami. Przenieść na kratkę do całkowitego studzenia. Jeśli przed pieczeniem dobrze wysmarowaliśmy formę masłem i oprószyliśmy mąką, babka bez żadnych problemów powinna nam wyskoczyć.

Po ostudzeniu, jeśli będzie taka potrzeba można babkę lekko przyciąć od dołu ostrym nożem (podczas pieczenia mocno się wybrzuszy). Ja troszkę spodu ścięłam, by stała ciasto "stało prosto". Resztki można spałaszować ;).


Lukier cytrynowy: Cukier puder przesiać do miseczki, dodać sok z cytryny. Utrzeć składniki widelcem, by uzyskać gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.

Serową babkę polać lukrem tak, by lukier ładnie spłynął na boki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Przechowywać najlepiej owiniętą w folię spożywczą w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce- wtedy wilgotność i świeżość zachowa na dłużej. Smacznego!



A poniżej ciekawy patent na pokrojenie ciasta :).


Przepis dodaję do akcji "Ciasto jak z obrazka" na Durszlak.pl
#beko #ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka

12 komentarzy:

  1. Upiekłam i niestety ale jest....przepyszna. Moi panowie czyli mąż i syn stwierdzili że te foremki są za małe :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za komentarz ;) Cieszę się ogromnie! Pozdrowienia dla rodzinki :)

      Usuń
  2. Proszę mi powiedzieć kiedy dodać twaróg z jogurtem bo nie bardzo wiem :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Razem ze suchymi składnikami, olejem i aromatem. Przepis uściśliłam, by wszystko było jasne. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Jaki masz aparat? Robisz piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :)
      Mam lustrzankę Sony Alpha SLT-A35. Nic specjalnego, ale daje radę :).
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wyszedł mi piękny.. zakalec :(


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej?:)

      Usuń
    2. Tak :/dlatego nie wiem co zrobiłam źle

      Usuń
    3. Czy składniki w końcowej fazie były krótko miksowane? Może za często otwierałaś piekarnik w celu ocenienia stopnia wypieczenia?

      Usuń
    4. Miksowałam tylko do momentu aż się połączą. Otworzyłam tylko raz piekarnik, przed samym końcem. Spróbuję za jakiś czas jeszcze raz, może tym razem wyjdzie :-)

      Usuń
    5. Mam nadzieję, że się uda. Trzymam kciuki!! :)

      Usuń