21 grudnia 2017

Makowe kokosanki


Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kokosanki, mam dla Was przepis na nieco inne, bo z dodatkiem maku. Potrzeba zaledwie kilku składników i odrobiny chęci, by mieć skromny poczęstunek do popołudniowej kawy. Kokosanki są leciutkie za sprawą ubitych białek i bardzo wilgotne. Podczas pieczenia trzeba uważać, by się nie przypaliły, dlatego radzę co jakiś czas spoglądać i kontrolować czas pieczenia, który u każdego może się nieco różnić.


Składniki: (na 20-25 sztuk)

60 g masła
4 łyżki mleka
150 g cukru
180 g wiórek kokosowych
2 łyżki maku
1 łyżka budyniu śmietankowego (proszek)
2 białka
szczypta soli


Przygotowanie:

Masło, mleko i połowę cukru (75 g) umieścić w garnku, podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Wsypać mak oraz wiórki kokosowe, wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Białka wraz z solą ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać pozostały cukier, cały czas miksując. Na koniec wsypać proszek budyniowy, krótko zmiksować. Ubite sztywne białka połączyć delikatnie z kokosową masą.

Przy pomocy łyżki z masy formować okrągłe kokosanki umieszczając je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując nieduże odstępy (kokosanki troszkę rozejdą się na boki podczas pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 10-15 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i dopiero po przestudzeniu, gdy stwardnieją, zdjąć z blaszki. Smacznego!

Rada:

Pilnujcie, by ciasteczka nie przypaliły się od spodu. Mój piekarnik ma tendencje do mocnego przypiekania od dołu, więc blaszkę z kokosankami umieściłam nieco wyżej w piekarniku.

2 komentarze: