1 grudnia 2017

Solony karmel


Do czego wykorzystać solony karmel? Może posłużyć jako polewa do ciast, tortów, deserów, naleśników, jako składnik lodów, mas i kremów. Solony karmel jest czymś fenomenalnym! Uzyskujemy go poprzez przygotowanie tradycyjnego bursztynowego karmelu z wody i cukru i dodaniu do niego masła oraz kremówki. Po schłodzeniu pięknie gęstnieje i nadaje się do wielu wypieków. Nie wahajcie się ani minuty! Odkryjcie ten unikalny smak!


Składniki:

1 szkl cukru (220 g)
1/2 szkl wody (125 g)
80 g masła
130 g śmietanki kremówki 30%
1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie:

Na początku przygotować (odważyć) wszystkie potrzebne składniki tak, by były pod ręką. Praca z karmelem musi być dosyć szybka,  a konkretnie jeden moment, o którym za chwilę.

Cukier wsypać do garnka o grubym dnie, zalać wodą. Podgrzewać, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Od tego czasu już nie mieszając gotować dalej na średnim ogniu, aż cukrowy syrop zamieni się w bursztynowy karmel. Może to potrwać nawet 10 minut, cukier stopniowo będzie zmieniać barwę- od jasnego złotego do ciemnego bursztynu. Uwaga! Nie zagapcie się- zbyt ciemny karmel będzie gorzki.

Do odpowiedniej barwy karmelu od razu dodać pokrojone w kostkę masło (to jest ten najważniejszy moment. Masło zatrzymuje dalszą karmelizację cukru), mieszać drewnianą łyżką, aż się rozpuści (karmel zacznie się pienić, będzie wyglądać na zwarzony). Następnie strumyczkiem wlewać śmietankę kremówkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką. Gotować jeszcze przez chwilkę, po czym zdjąć z ognia, dodać sól, wymieszać i pozostawić solony karmel do lekkiego przestudzenia.

W międzyczasie wyparzyć słoik, w którym chcemy przechowywać nasz karmel, wytrzeć go do sucha.

Jeszcze gorący karmel przelać do słoiczka, zamknąć. Gdy przestygnie umieścić w lodówce. W lodówce gęstnieje. Smacznego!

2 komentarze: