13 grudnia 2017

Wegańskie trufle daktylowe


Jeszcze jakiś czas temu temat wegańskiego czy też bezglutenowego jedzenia w ogóle mnie nie interesował. Jednak teraz widzę w tym pewnego rodzaju zagadkę, inspirację i wyzwanie. Podziwiam wegan i chylę czoło! Ja to śniadanie bez mleka i jajek sobie nie wyobrażam ;).  Co nie znaczy, że nie lubię ich potraw, wręcz przeciwnie. W szczególności te słodkie przysmaki kradną moje serce. Np. te małe i słodkie kulki mocy. Z nerkowców, słodzone wyłącznie daktylami. Do zabrania jako przekąska pomiędzy zajęciami lub podczas przerwy w pracy. Chyba zgodzisz się ze mną, że takie domowe trufle to lepszy wybór niż sklepowy batonik... ;). Inspiracją były ostatnie wegańskie warsztaty. Polecam!


Składniki: (na 18 sztuk)

100 g orzechów nerkowca
250 g daktyli bez pestek
2 łyżki naturalnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
4 łyżki stopionego oleju kokosowego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Do obtoczenia:
wiórki kokosowe, posiekane orzechy, kakao itp.


Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego umieścić w dobrym blenderze (u mnie blender kielichowy) i zmiksować na w miarę jednolitą masę. Masa będzie bardzo klejąca i zwarta, więc warto robić przerwy, by mikser się nie przegrzał. Na koniec wlać stopiony i przestudzony olej kokosowy i raz jeszcze zmiksować.

Z masy formować małe kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych, drobno posiekanych orzechach lub kakao. Z przepisu otrzymamy około 18 trufelków. Każdą trufelkę włożyć do papierowej papilotki. Można zajadać od razu, choć warto wstawić je do lodówki do stwardnienia. Smacznego!

Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj.

3 komentarze: