13 grudnia 2017

Wegańskie trufle daktylowe


Jeszcze jakiś czas temu temat wegańskiego czy też bezglutenowego jedzenia w ogóle mnie nie interesował. Jednak teraz widzę w tym pewnego rodzaju zagadkę, inspirację i wyzwanie. Podziwiam wegan i chylę czoło! Ja to śniadanie bez mleka i jajek sobie nie wyobrażam ;).  Co nie znaczy, że nie lubię ich potraw, wręcz przeciwnie. W szczególności te słodkie przysmaki kradną moje serce. Np. te małe i słodkie kulki mocy. Z nerkowców, słodzone wyłącznie daktylami. Do zabrania jako przekąska pomiędzy zajęciami lub podczas przerwy w pracy. Chyba zgodzisz się ze mną, że takie domowe trufle to lepszy wybór niż sklepowy batonik... ;). Inspiracją były ostatnie wegańskie warsztaty. Polecam!


Składniki: (na około 25 sztuk)

150 g orzechów nerkowca
250 g daktyli bez pestek
2 łyżki naturalnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki stopionego oleju kokosowego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Do obtoczenia:
wiórki kokosowe, posiekane orzechy, kakao itp.


Przygotowanie:

Daktyle zalać wrzątkiem do pokrycia. Po 15 minutach porządnie odcisnąć z wody. Wszystkie składniki umieścić w dobrym blenderze i zmiksować na w miarę jednolitą masę. 

Wilgotnymi dłońmi formować z masy małe kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych, drobno posiekanych orzechach lub kakao. Każdą trufelkę włożyć do papierowej papilotki. Można zajadać od razu, choć warto wstawić je do lodówki do stwardnienia. Smacznego!

Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj.

3 komentarze: