25 stycznia 2018

Łaciate brownie z kaszy jaglanej


Napiszę tak... myślałam, że brownie z ciecierzycy, które publikowałam w listopadzie to najlepsze zdrowe brownie jakie jadłam! Jednak teraz to mam już jeden wielki mętlik w głowie. Dzisiaj znowu prezentuję Wam ten rodzaj ciasta, tym razem w wersji dwukolorowej z kaszy jaglanej z dodatkiem płatków migdałowych. Niewiarygodny smak, bardzo wilgotne ciasto, bezglutenowe i wegańskie. Najlepsze w tego typu fit przepisach jest prostota wykonania. Zazwyczaj wszystkie składniki łączy się w jednej misce i blenduje- nic prostszego! Ubóstwiam takie wypieki i nigdy nie odmówię kawałka zdrowego ciasta ;). To brownie upiekłam na swoją 18-stkową imprezę, tylko nieliczni zgadli, że jest zrobione z kaszy. Serdecznie polecam!



Składniki: (na okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm)

200 g suchej kaszy jaglanej
300 ml mleka migdałowego  + 1/2 szkl
300 ml wody
90 g daktyli bez pestek
1 łyżka siemienia lnianego
1 duży banan
szczypta soli
3/4 łyżeczki cynamonu
30 g orzeszków ziemnych
4 łyżki syropu klonowego
4 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:
odrobina oleju rzepakowego i kakao do przygotowania formy
3 łyżki mleka migdałowego
2 łyżki kakao
2 łyżki płatków migdałowych



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Odcedzoną umieścić w garnku. Zalać migdałowym mlekiem (300 ml) oraz wodą (również 300 ml). Postawić na palniku. Od zagotowania gotować jeszcze przez 10-15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. W połowie gotowania do garnka z kaszą wrzucić daktyle. Pamiętajcie o mieszaniu, by kasza się nie przypaliła. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.


Orzeszki ziemne zmielić na proszek, np. w młynku do kawy. Siemię lniane również zmielić, po czym zalać dodatkową 1/2 szklanką mleka, które uprzednio podgrzać, by było gorące. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

W kielichu blendera umieścić: ugotowaną i wystudzoną kaszę z daktylami, mleko ze zmielonym siemieniem lnianym, zmielone orzechy, obranego banana, sól, cynamon, syrop klonowy oraz olej rzepakowy. Całość zblendować do gładkości tak, by nie było widocznych kawałków daktyli oraz kaszy. Na koniec spróbować masy i w razie potrzeby dosłodzić syropem klonowym.

Z masy odłożyć do innej miseczki 5 łyżek i dodać do niej 1 łyżkę mleka w celu rozrzedzenia, wymieszać. Do większej części masy dodać kakao oraz 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać. W ten sposób otrzymamy dwie masy- jasną i ciemną.


Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Okrągłą formę o średnicy około 20 cm wysmarować olejem rzepakowym i obsypać kakao (u mnie forma silikonowa). Do formy wyłożyć ciemną masę, zrobić w niej lekkie wgłębienia łyżeczką. Wgłębienia wypełnić masą jasną. Całość wyrównać zwilżoną w wodzie dłonią lub szpatułką. Wierzch łaciatego brownie posypać płatkami migdałowymi, płatki lekko wcisnąć do masy.

Piec w 180 st.C przez ok. 35 minut do delikatnego wyrośnięcia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Po wystudzeniu bez obaw można kroić i zajadać. Smacznego!

Rady:
- mleko migdałowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym, np. kokosowym, sojowym itp.
- syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy, syropem daktylowym lub w wersji niewegańskiej- miodem.

3 komentarze:

  1. Brownie z burakiem już widziałem, ale z kaszą jeszcze nigdy. Będę musiał sprawdzić ten przepis. Czy inna kasza też się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana jest bardzo charakterystyczna w smaku- świetnie pasuje do takich właśnie wypieków. Z innymi kaszami nie próbowałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń